Terwijl je dit artikel leest heb je vandaag je lichaam al gestuurd, gecontroleerd. Hoe vroeg op de dag het nu misschien ook is, je hebt onbewust al van alles van je lichaam gevraagd. Dat is prima, je hebt een lichaam om vorm te geven aan dat gene wat je wilt bereiken. Je lichaam is een geweldig voertuig, dus op die manier mag je het ook zeker inzetten. De vraag is alleen of je die rollen weleens omdraait.

Yoga must not be practiced to control the body: it is the opposite, it must bring freedom to the body, all the freedom it needs – Vanda Scaravelli:

Rollen omdraaien

Over het algemeen geldt: jij wilt iets en je lichaam volgt, maar heb je er ooit over nagedacht hoe het is om die rollen om te draaien? Vrijheid in je lichaam ontstaat namelijk wanneer je je lichaam leert voelen in plaats van het altijd willen controleren en er hoge verwachtingen van te hebben.

Aan jou de volgende uitdaging: volg je lichaam, voel het.  Dat is yoga, de aandacht naar binnen, je lichaam leren kennen, ermee werken en bewegen om los te laten.

Voelen

Voelen, een onderwerp en een werkwoord waar je in eerste instantie misschien niet gelijk iets mee hebt. Voelen is vrouwelijk en de huidige maatschappij is mannelijk ingesteld. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Je bent onderdeel van een mannelijke maatschappij. Er wordt verwacht dat je hard werkt, dat je door blijft gaan met een blik gericht op de toekomst. Steeds meer willen. Vandaar deze uitdaging. Kom maar op met die vrouwelijkheid en voel. Mannen niet getreurd, ook jullie bezitten een vrouwelijke kant.Want voelen kan op ieder moment.

Sluit bijvoorbeeld na het lezen van dit artikel je ogen terwijl je een comfortabele houding aanneemt. Adem en voel. Sta open voor alles wat opkomt. Dat kunnen sensaties zijn in je lichaam, maar ook gedachten of emoties. Geef ze de ruimte en het belangrijkste: vind er maar helemaal niets van. Zodra je er iets van vindt ben je weer bezig met je hoofd in plaats van met je lichaam.

Vrijheid in je lichaam

Naast het lichaam voelen vanuit een liggende of zittende houding kan je het ook toepassen in de yoga lessen die je eventueel al volgt. Een childpose of downdog bijvoorbeeld. Misschien wordt er van je verlangd dat je niet beweegt in deze houdingen, maar beweeg eens net zo lang tot je childpose of downdog comfortabel aanvoelt. Het mooie is dat geen enkele docent jou kan vertellen wanneer een houding comfortabel aanvoelt. Jij bent hier verantwoordelijk voor. Voel en beweeg, de sleutelwoorden van dit artikel om de vrijheid in je lichaam te vinden.

Je hoeft niet na te denken over de beweging. Sluit je ogen, adem en je lichaam geeft precies aan waar het behoefte aan heeft. Ervaar hoeveel effect het rollenspel heeft.

Geniet van jouw geweldige voertuig op dit moment!


Meer yoga? Door deze yoga oefeningen slaap je 10 x beter!

(Volg onze yogi Lesley ook op  Instagram en Facebook!)