Wil jij je conditie opbouwen en tegelijkertijd je spieren trainen? Heb of maak je niet altijd veel tijd vrij om te sporten? Is hardlopen niet echt jouw ding? Heb je geen gewichten in huis? Dan is de Tabata perfect voor jou. Lees hier alles wat je over deze ideale workout moet weten.

Waar komt de Tabata vandaan?

Zoals de naam al doet vermoeden is het een workout met Japanse roots. De Japanse wetenschapper Izumi Tabata toonde met de Tabata workout aan dat deze vorm van HIIT je kracht en conditie tegelijkertijd kon verbeteren. Twee vliegen in een klap dus! Het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sports Science & Medicine deed een specifieker onderzoek naar Tabata trainingen waaruit bleek dat de proefpersonen maar liefst 240 tot 360 kilocalorieën verbrandden in 20 minuten!

Wat is een Tabata workout?

Het is een HIIT workout, oftewel High Intensity Interval Training. Het idee van een HIIT is dat je in een korte tijd veel inspanning levert waardoor je conditie verbeterd terwijl je krachtoefeningen doet. HIIT en Tabata wordt vaak door elkaar gebruikt maar de Tabata is een apart soort HIIT training.

Bij een Tabata workout voer je een oefening steeds voor 20 seconden explosief uit en neem je daarna met 10 seconden rust. Dit herhaal je 8 keer achter elkaar waardoor je in totaal 4 minuten bezig bent. Een blok van 4 minuten is een Tabata. Snel en effectief dus! Wat wil je nog meer?

Doordat de Tabata een bepaald ritme heeft van 20 seconden gaan, 10 seconden rust in blokken van 4 minuten, zijn er speciale afspeellijsten en muziekmixen in dit ritme te vinden. Dit zorgt er voor dat je gemotiveerd blijft tijdens je workout, een beetje afleiding hebt van de burn die je voelt en niet zelf constant de tijd in de gaten hoeft te houden. Vind allerlei top-40 hits en mixen op dit Tabata Youtube kanaal, of check deze Ultimate Tabata playlist op spotify.

Voorbeelden van Tabata workouts

Voor de eerste paar keer is het makkelijk om good old Youtube erbij te pakken en je door een fitgirl door je Tabata workout heen te laten leiden. Dit is een Tabata van 20 minuten (5×4 dus 4 Tabata’s) waarbij je traint met je lichaamsgewicht en verder dus niets nodig hebt.

Ben je op zoek naar meer uitdaging? Probeer dan eens een Tabata workout met gewichten erbij. Geen gewichten in huis? Vul dan 2 flesjes water en gebruik die als gewichten.

Heb je al wat meer ervaring en weet je hoe je de meeste oefeningen uit moet voeren? Dan kun jij het prima af zonder YouTube instructrice. Doe je favoriete oefeningen de Tabata way en zweet gegarandeerd. Je kunt ervoor kiezen om een spiergroep aan te pakken zoals deze ideale oefeningen voor ronde billen of een total body workout te doen. Check bijvoorbeeld deze Tabata workout.