Sommige sporters gaan naar de sportschool en anderen blijven liever binnen vanwege de kou. Maar in de buitenlucht sporten is eigenlijk veel leuker en gezonder. Als je zorgt dat je er goed op voorbereid bent, kan dit ook mogelijk zijn. Om je op weg te helpen hebben we hier 6 handige tips voor jou!

Tips voor als je gaat sporten in de kou


1. Kleed je goed aan

Eigenlijk is dit punt wel vanzelfsprekend, maar toch zie je dat veel mensen niet juist gekleed zijn. Het is belangrijk om je aan te kleden met laagjes. Kies ook voor een goed thermoshirt waardoor je lichaam warm blijft.

Heb je snel koude voeten? Kies dan voor dikkere sportsokken. Let er goed op dat je de juiste haalt, bijvoorbeeld bij ene hardloopwinkel. Dit is belangrijk zodat je niet eindigt met een paar blaren waardoor je een week niet kunt trainen.

2. Warming-up is belangrijk

Eigenlijk is het altijd aan te raden een goede warming-up te doen. Je spieren zijn minder warm door de koude buitenlucht. Hierdoor is de noodzaak van een goede warming-up nog belangrijker dan in de sportschool.

3. Drink voldoende

Vaak zijn sporters in de wintermaanden zich minder bewust van een mogelijk optredend vochttekort. Dit is zonde, want dit gaat soms ten koste van je sportprestaties. In de wintermaanden zweet je namelijk ook tijdens het sporten, en soms wel net zo veel als in de warmere maanden door goed isolerende kleding. Dit vochttekort moet je dus ook aanvullen tijdens en na het sporten.

4. Neem lampjes mee

Weinig buitensporters zijn onvoldoende zichtbaar, met irritaties of ongelukken tot gevolg. Als hardloper ben je net zo goed deelnemer aan het verkeer als fietsers en auto’s. Neem daarom een lampje mee zodat de andere deelnemers je goed zien.

5. Adem zo veel mogelijk door je neus

De koude buitenlucht kan een aanslag zijn op je longen. Waarschijnlijk herken je het branderige of vreemde gevoel wel als je net een hele zware inspanning hebt gedaan. De koude droge buitenlucht is duidelijk anders dan bij regenachtig weer. Dit komt met name doordat je door je mond ademt en hierdoor de koude lucht minder gefilterd wordt. Als je door je neus ademhaalt wordt de lucht meer gefilterd en heeft het meer tijd om opgewarmd te worden.

Hier zijn twee dingen aan te doen:

  • Zorg ervoor dat je je keel goed verwarmt met een sjaal of een goed thermoshirt dat je keel bedekt.
  • Adem waar het kan door je neus. Bouw je training rustig op zodat je als beginnende sporter niet te snel buiten adem raakt, waardoor het lastiger is om door je neus te ademen.

6. Schoenen met voldoende grip

In de wintermaanden kan het onverwachts glad zijn. Kies dus voor schoenen met voldoende grip. Als je uitglijdt is dit gevaarlijk voor je enkels en zelfvertrouwen. Selecteer je schoenen dus niet alleen op de looks, pasvorm en het comfort, maar kijk ook kritisch naar de grip als je in de wintermaanden traint.


Lees ook:

Winter en hardlopen; hoe houd je dit vol?

Zo overleeft jouw strakke buik de winter! (workout)

Wintersport kleding trend 2018; in stijl de piste af glijden!