Pilates. Zolang je niet weet wat het is denk je waarschijnlijk dat het een zweverige sport is met weinig inspanning. Think again! Bij Pilates span je je wel degelijk in. Maar wat is Pilates precies? Het is een zeer ontspannende sport, maar dit betekent zeker niet dat er niet gezweet wordt. Lees hier wat Pilates nou eigenlijk inhoudt.


Wat is Pilates?

Pilates is een sport waarbij je lichaam en geest samen in balans komen. Wat Pilates zo bijzonder maakt, is dat het zich op meerdere dingen focust. Het gaat niet alleen om spieropbouw of alleen om conditie. Het gaat om het trainen van je houding, coördinatie, stabiliteit, ademhaling en het versterken van spiergroepen. Met name de kern van je lichaam train je met Pilates. Dit zijn de spieren rond je rug, bekken en buik. Zo word je core stabieler en sterker waardoor de kans op blessures sterk kan afnemen.

Waar komt Pilates vandaan?

Pilates bestaat nog helemaal niet zo heel lang. In de 20ste eeuw ontwikkelde Joseph Pilates deze methode voor zichzelf. Hij leed aan reuma, maar liet zich hierdoor zeker niet tegenhouden. Hij heeft zelfs als circusartiest gewerkt en was leraar in zelfverdediging. Nadat hij in de Eerste Wereldoorlog zijn kennis had gedeeld maakte de methode een opmars. Mensen die zijn advies opvolgden bleven fit en overleefde de griepepidemie. Later bleek ook dat ziekenhuispatiënten sneller herstelden met behulp van Pilates. Pilates is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je gezondheid!

De oefeningen

Pilates kent vele oefeningen. Er zijn verschillende oefeningen voor beginners en voor gevorderden. Bij sommige oefeningen is het namelijk belangrijk dat je al over een goede core-stability beschikt. Als je net begint met Pilates kun je dus beter rustig aan beginnen. Bij iedere oefening is de kern van je lichaam volledig aangespannen. Het leuke van Pilates is dat iedereen het kan doen: in een lesje, of gewoon op een yogamatje in de woonkamer.

Resultaten

Nou hebben we tegenwoordig veel over voor onze summerbodys en dat is ook een reden waarom we ons elke keer kapot zweten in de sportschool. Maar met Pilates kom je ook een heel eind, en heeft daarnaast nog vele andere voordelen. Omdat Pilates zich met name focust op de core heb jij binnen mum van tijd een six-pack te pakken. Ben je nog niet om? Naast dat je een strakke buik krijgt word je er leniger van, verbeterd het je coördinatie en je houding, versterkt het je zelfbewustzijn en je balans. Zowel lichamelijk als mentaal! Ook als je last hebt van rugklachten kan Pilates dé uitkomst zijn. Dus, waar wacht je nog op?

Lees ook

Wat is Pilates en waar komt het vandaan?

Strak de zomer in met de nieuwste sporttrend: Reformer pilates

Wat is Pilates en waar komt het vandaan?

3 pilates oefeningen voor een strakke buik

Wat is Pilates en waar komt het vandaan?

Strakke buik: 5 simpele oefeningen voor een sixpack