Net als elke andere sport heeft ook yoga zo zijn voordelen en nadelen. Voordat je op zoek gaat naar de yogavorm die bij jou past, kun je dus beter eerst weten wat die voor- en nadelen eigenlijk precies zijn.
De voordelen van yoga
We beginnen ten eerste maar even met de positieve kanten van yoga. Daar zijn er namelijk genoeg van. Yoga heeft heel wat voordelen voor je lichamelijke en mentale gezondheid.
1. Flexibiliteit
Het is algemeen bekend dat yoga goed is voor je flexibiliteit. Je hoeft yoga niet te ontwijken omdat je niet flexibel bent, want het gaat je juist helpen flexibeler te worden. Je spieren worden losser, je kunt je beter bewegen en het geeft je voordelen bij andere vormen van sport.
2. Meer kracht en een beter postuur
En daar komt ook nog bij dat je spieren sterker worden. Als gevolg daar van is het ook makkelijker om een beter postuur vast te houden. Al met al heeft
3. Goed voor hart en ademhaling.
Sommige onderdelen van yoga zorgen dat er meer zuurstof door het lichaam wordt verspreid. Ook kan yoga de bloedsomloop bevorderen en je bloeddruk verlagen. Ook je ademhalingsstelsel kan door het leren van gecontroleerd ademhalen en meer fitheid dankzij yoga mogelijk beter functioneren.
4. Een betere mentale gezondheid
Een onderdeel van yoga is mindfulness. Van yoga wordt je vaak rustig en het is de bedoeling dat je je gedachten laat gaan. Yoga kan helpen tegen stress en zorgen voor meer energie, waardoor je je ook beter gaat voelen. Ook zorgt het relaxen voor een betere nachtrust, wat positieve gevolgen heeft voor je mentale en fysieke gezondheid.
De nadelen van yoga
Maar zoals elke sport heeft ook yoga zijn keerzijden. Er zijn namelijk ook wat dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je aan yoga begint.
1. Oververmoeidheid
Door yoga kun je oververmoeid raken. Het stretchen kan je spieren overbelasten en je lichaam uitputten. Dat kan ook leiden tot spierkrampen, die erg vervelend en pijnlijk kunnen zijn.
2. Blessures
Je verwacht misschien dat een ‘rustige’ sport als yoga ervoor zorgt dat je minder kans hebt op blessures. Niets is minder waar, want wanneer je yoga niet op de goede manier uitvoert of jezelf te ver pusht loop je een groot risico op een blessure. Dat kan gevolgen hebben voor je rug, nek en alle gewrichten in je lichaam. Heb je last van chronische pijn in een van deze lichaamsdelen, dan is het misschien beter om deen andere sport te overwegen.
3. Geestelijke onrust
Hoewel yoga bedoeld is om rustig te worden en te kalmeren, kan het ook zorgen voor geestelijke onrust. Een onderdeel van yoga is namelijk het mediteren. Wie niet gewend is aan mediteren, maar wel de gewoonte heeft negatieve gevoelens weg te stoppen heeft kans dat die door de kalmte tijdens yoga alsnog naar boven komen.
4. Hot yoga
Bij hot yoga zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het wordt namelijk over het algemeen uitgevoerd onder vochtige omstandigheden bij een hoge temperatuur. Dat kan zorgen voor duizeligheid, uitputting en uitdroging. Daar moet je wel op berekend zijn en tegen kunnen.