Sporten en bewegen helpt je om fit te blijven, ook voor ouderen. Het helpt je om een goede conditie te behouden en je lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Het verkleint ook de kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat je langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet. Aangezien we allemaal ouder worden, is het misschien goed dit artikel te lezen. Want waarom is sporten en bewegen nou eigenlijk goed voor ons als we straks ouder zijn?

Waarom sporten en bewegen eigenlijk goed is voor ouderen


Bewegen geeft een goed gevoel

Sporten en bewegen geeft je veel energie. Zowel letterlijk als figuurlijk, dus dat is twee in één. Je lichaam en brein actief gebruiken, geeft een voldaan gevoel. Voor de meeste mensen geldt dat zij zich na het sporten een heel stuk beter voelen. Dit komt omdat, je tijdens het bewegen de stof ‘endorfine’ aanmaakt in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen, omdat je meer ontspannen bent en tevreden voelt. Een derde reden om meer te bewegen, is het gevoel dat bewegen kan geven en de gezelligheid die bewegen met zich meebrengt.

Bewegen brengt je onder de mensen

Als we ouder worden, worden we toch langzaam wat eenzaam. Bewegen is zeker ook een mogelijkheid in groepsverband. Hierbij combineer je de lichamelijke voordelen en je sociale contacten. Een betere combinatie kunnen wij niet verzinnen. Voor veel ouderen geldt dat het in groepsverband sporten of bewegen bijdraagt aan het plezier dat aan bewegen wordt beleefd. Bovendien is bewegen in een groepsverband makkelijker vol te houden. Het is een stok achter de deur.

Ziektes voorkomen en te lijf gaan

Regelmatig bewegen is één van de beste manieren om een betere gezondheid te krijgen en te houden. Lichamelijke beweging is goed voor het hart, de bloedvaten en de longen en verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Ook kan het een werking hebben op mensen die al last hebben van een chronische aandoening. Bijvoorbeeld mensen met een hartziekten die te maken hebben met slagaderverkalking, ouderdomssuiker, botontkalking, beroerte en depressie.

Bij mensen met artritis kan het zelfs de lichamelijke pijn verminderen. Het advies is wel: ken en respecteer je grenzen.

Goed voor de hersens

Hersenen hebben ook baat bij regelmatige beweging. Bewegen is namelijk goed voor het geheugen, het concentratievermogen en de verwerkingssnelheid van informatie. Ook kom er steeds meer bewijs dat bewegen het risico op het ontstaan van dementie vermindert en het proces van Alzheimer vertraagt. Dat komt waarschijnlijk doordat beweging ervoor zorgt dat hart- en bloedvaten in goede conditie blijven. De hersenen zij bij uitstek een orgaan met veel bloedvaten. Ook heeft beweging invloed op de groei en aanmaak van hersencellen.

Langer zelfredzaam en zelfstandig

Wie wekelijks 2,5 uur (150 minuten) matig intensief beweegt, houdt zijn spieren en uithoudingsvermogen op peil. Bovendien helpt het je om langer zelfstandig en zelfredzaam te blijven en vermindert het de kans op lichamelijke beperkingen

Matig intensieve beweging bestaat uit activiteiten waarbij je hartslag omhoog gaat, maar het wel mogelijk blijft om te praten. Denk dan bijvoorbeeld aan wandelen en fietsen op een rustig tempo, maar ook huishoudelijk werk, klussen in de tuin en beweegoefeningen op de stoel.

De voordelen van sporten en bewegen

  • Het verbetert het humeur en geeft energie.
  • Het is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten.
  • Het verbetert de loopsnelheid.
  • Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op het gewicht.
  • Het verhoogt de weerstand en helpt om stress kwijt te raken.
  • Het verbetert de balans, wat het risico op vallen verkleint.
  • Het verkleint het risico op fracturen.
  • Het hangt positief samen met gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven.
  • Het is goed voor de mentale gezondheid en draagt bij aan onafhankelijkheid op latere leeftijd.
  • Het lijkt de kans op fysieke en cognitieve beperkingen, waaronder dementie en Alzheimer, te verminderen.

Lees ook:

De voordelen van het maken van een stevige wandeling!

Dit gebeurt er in je brein wanneer je niet (meer) genoeg beweegt!

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van sporten en bewegen?