Yoga is de ideale manier om lekker te bewegen zonder jezelf te hoeven af te matten in de sportschool. Je kunt yoga namelijk overal doen en je wordt er heerlijk zen van. Zo rek je je spieren goed uit, werk je aan je lenigheid en evenwicht en krijg je toch een potje beweging. Er zijn allerlei verschillende soorten yoga. Zo ook is er Iyengar yoga. Is dit dé nieuwe yogasoort die we in 2020 allemaal gaan uitproberen?


Wat Iyengar yoga is

Iyengar yoga is een yogavorm die gericht is op precisie. Ook focust de yogavorm zich op ‘alignment’: hiervoor is het belangrijk dat geest en lichaam met elkaar in balans zijn en samenwerken. Het doel tijdens het beoefenen van de yoga, is om een eenheid te bereiken tussen je geest en het lichaam. Daarbij gaat Iyengar yoga in op de details, zoals het ritme van de ademhaling en elke kleine beweging en stand van elk lichaamsdeel. Iyengar yoga is vernoemd naar de Indiase B.K.S. Iyengar. De yogameester speelde een grote rol in de ontwikkeling en verspreiding van yoga. Wist je trouwens dat Iyengar yoga de meest beoefende yogasoort wereldwijd is? Grote kans dus dat je het al een keertje gedaan hebt.

Hoe werkt Iyengar yoga

De basiselementen van Iyengar yoga kunnen we opsplitsen in drie delen: timing (duur ademhalingsoefeningen), reeksen (volgorde uitvoering) en techniek (precisie). Wat Iyengar yoga ook onderscheidt, is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van verschillende rekwisieten, zoals touwen, een yogablok of een yogadeken. Ondanks dat de yogaposes nauwkeurig en bewust worden uitgevoerd, kan het behoorlijk intensief zijn. Kijk dus niet op als je toch wat zweet na afloop.

Waar het goed voor is

Door regelmatig Iyengar yoga te beoefenen, verbetert je flexibiliteit, kan je een betere houding krijgen en kan het spierpijn tegengaan. Ook kan je je er kalmer van voelen. Iyengar yoga is dus perfect als je een lekkere full body workout wil, maar toch je spieren goed wil stretchen. Bezoek bijvoorbeeld eens één van deze mooie yogascholen in Nederland en volg een lesje Iyengar yoga (goed voornemen?).

Lees ook

Wat is Iyengar yoga?

De makkelijkste yogahoudingen voor beginners

Wat is Iyengar yoga?

Hatha Yoga: wat is het?

Wat is Iyengar yoga?

Hoe yoga mentale gezondheid verbetert