Deze week (5-11 maart 2018) is het de nationale ‘week zonder vlees’. Een prachtig initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Een campagne waarmee ze aan heel Nederland wil laten zien wat voor impact het eten van minder vlees heeft en tevens hoe makkelijk het eigenlijk is. En om jullie vanuit Freshhh ook een handje te helpen, delen we graag een aantal tips die vegetarisch eten, leuk en lekker maken.

6 tips om vegetarisch eten makkelijker te maken

Photo by: www.archanaskitchen.com


#1 Leg de lat niet te hoog

Toen ik vegan wilde worden, wilde ik cold turkey met alles stoppen dat plantaardig was. Resultaat? Ik werd gek en had het idee dat ik helemaal niks meer kon eten. Dus ik heb een stapje terug gegaan en begonnen met minder vlees te eten. ‘Nooit meer vlees eten’ of ‘vegetariër worden’ zijn namelijk heel grote doelen. Je hoeft niet meteen het uiterste van jezelf te vragen en jezelf ook niet te straffen als het niet allemaal in 1 keer lukt. Begin liever met kleine stapjes. Eet je nu elke dag vlees? Eet voortaan één of twee dagen vegetarisch.

#2 Recepten en basisingrediënten

Zoals je hierboven al las, ging het bij mij vooral fout omdat ik alleen maar keek naar wat ik allemaal niet meer mocht eten. Ik had geen idee wat ik wél allemaal kon eten en geloof me, dat is meer dan je denkt! We zijn natuurlijk (bijna) allemaal opgegroeid met het eten van vlees en vis, en de standaard bordjes avondeten: groenten, aardappels en een stukkie vlees. Het is daarom ook niet gek dat je kookinspiratie je nogal eens in de steek laat. Zoek daarom voordat je volledig vegetarisch gaat eerst wat lekkere (basis) recepten op en probeer ze uit. zodra je een aantal recepten hebt gevonden die je heel lekker vind, is het al een stuk makkelijker om je stukje vlees te laten staan.

Wat zijn de basisingrediënten voor vegetariërs? Geen vlees of vis, maar groente, fruit, granen, peulvruchten en noten. En daarnaast kunt je heerlijk variëren met bulgur, freekeh of farro of ga aan de slag met linzen, kikkererwten en bonen.

Vind hier al onze vegetarische recepten!

#3 Vervangers voor je lievelingsmaaltjes

Mijn guilty pleasures? Dat waren pizza salami, pasta bolognese en kipnuggets. Soms maken je lievelingsgerechten het iets moeilijker om de stap naar een vegetarische levensstijl te maken. Maar, geloof het of niet, anno 2018 heeft vrijwel alles een vegetarische vervanger. Vegetarisch gehakt door mijn pasta, vegetarische pepperoni op mijn zelfgemaakte pizza en vegan nuggets naast mijn frietjes. Maar je kunt ook zelf aan de slag in de keuken (nog leuker!) om bijvoorbeeld een heerlijke zoete aardappel burger in elkaar te flansen!

#4 Lunchtime

Bedenk eens bij jezelf op welke momenten van de dag jij allemaal vlees eet. Veel mensen denken meteen aan het avondeten, maar misschien eet je juist vaak vleeswaren op brood? Dat kan ook de eerste stap zijn: nieuw broodbeleg ontdekken! Zoals hummus, groentespreads, gegrilde groenten of een eitje.

#5 Wereldkeuken

De Westerse keuken is vaak gefocust op vlees en vis, maar dit is lang niet overal het geval. Neem bijvoorbeeld de Indiase, Thaise, Vietnamese of Libanese keuken: hier is vegetarisch eten echt onderdeel van de cultuur. Heerlijke curry’s, groenten of ei-gerechten. Laat je inspireren door de oosterse keuken en de kruiden en specerijen die ze gebruiken.

#6 Positieve impact

Wist je dat wanneer je 1 dag geen vlees eet, je 1 maand douchewater bespaart? We schreven er al eerder over maar het blijft ons shockeren. Het maakt ons vooral weer bewust van wat voor impact het geen vlees eten heeft op het milieu. Eigenlijk een kleine moeite, voor een grote impact. Met die gedachten in je achterhoofd, is een aantal dagen minderen toch wel een stukje makkelijker. Elke dag dat je geen vlees eet, heeft dus al een positief effect op de wereld, daar mag je dan ook hartstikke trots op zijn!

Doe je ook mee met een week geen vlees? Je kunt je aanmelden op de website weekzondervlees.nl.


Lees ook:

Tips om goedkoop en gezond je vegetarische boodschappen te doen!

Kom ik als vegetariër wel aan al mijn voedingsstoffen en vitamines?

Eyeopener, zoveel water bespaar jij als je 1 dag geen vlees eet!