Herken jij ook dat juist al die dingen die boordevol suiker zitten zo verleidelijk zijn? Sommige mensen kiezen dan ook voor een eetpatroon zonder al die toegevoegde suikers.

Stoppen met toegevoegde suikers kan zorgen voor gewichtsverlies, maar dat zal voor niemand een verassing zijn. Naast dat kan stoppen met suiker nog genoeg andere positieve gevolgen hebben. Je leest hieronder de 6 dingen die er met je lichaam kunnen gebeuren wanneer je stopt met toegevoegde suikers.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met toegevoegde suikers?


1. Je huid zal er beter uitzien

Niet alleen zuivel kan bijdragen aan een onzuivere huid, ook suiker kan hierin een grote rol spelen. Uit onderzoek blijkt dat eten met een hoge glycemische index, zoals frisdranken, taartjes en chocolade, een directe impact hebben op je huid. Voedsel en drinken met een hoge glycemische index worden snel opgenomen in de bloedstroom. Dit zorgt voor pieken in de hormoonniveaus die onder andere de talgproductie regelen. En hoe meer talg er wordt aangemaakt, hoe sneller je puistjes zult zien.

2. Je zal er jonger uitzien

Uit onderzoek blijkt dat suiker een verouderd effect kan hebben op je huid. Onderzoekers van de Universiteit van Leiden deden een onderzoek naar een groep mensen tussen de vijftig en zeventig jaar oud. Zij concludeerden dat de mensen met een significant hoger glucoseniveau er ouder uitzagen dan hun leeftijdsgenoten met een lager glucoseniveau. Hieruit concludeerden de onderzoekers ook dat voor elke extra honderdtachtig gram glucose per liter bloed, je zo’n vijf jaar ouder zal worden geschat.

3. Je slaapt beter

Wat je eet, hoeveel energie je hebt en hoe je slaapt, hebben allemaal met elkaar te maken. Het eten van niet genoeg vezels, meer verzadigd vet en meer suiker wordt gelinkt aan een lichte slaap, waarin je makkelijk wakker wordt en daarna niet makkelijk weer in slaap komt.

4. Je hart zal gelukkiger zijn

De kant op hart- en vaatziekten wordt ook verminderd. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vijfentwintig procent of meer calorieën vanuit toegevoegde suikers binnenkrijgen, drie keer zoveel kans op hart- en vaatziekten hebben dan mensen die niet zoveel suiker binnenkrijgen.

5. Je hebt een beter humeur

Een hoge consumptie van toegevoegde suikers kan leiden tot een incidentele vorm van depressie. Hierdoor ben je een korte periode erg geïrriteerd en humeurig.

Daarnaast is er aangetoond dat consumptie van suikerrijke producten bij postmenopauzale vrouwen een risicofactor is in de ontwikkeling van depressie.

6. Je valt af

Dit is waarschijnlijk wel het minst verrassende punt op dit lijstje, maar daarom niet minder belangrijk. Wanneer je stopt met het eten van toegevoegde suikers, verlies je gewicht.

De wereldgezondheidsorganisatie raadt volwassenen dan ook aan om onder de 25 gram suiker per dag te blijven. Het is erg makkelijk om hier overheen te komen, vooral als je bedenkt dat er in een blikje cola al 35 gram suiker zit.


Lees ook:

Suikers, waar zitten ze in verstopt?

Hoe krijg ik mijn bloedsuikerspiegel in balans?

Deze natuurlijke producten zijn goed voor je huid!