Als je benieuwd bent naar intermittent fasting of er al mee bezig? Dan ben je waarschijnlijk alle informatie erover aan het opzoeken die je kunt vinden. Het internet staat boordevol onderzoeken, ervaringen en meningen. Wat wel en niet voor iemand werkt is sowieso heel persoonlijk. Daarnaast klopt sommige informatie gewoon niet of niet helemaal. Juist bij dit onderwerp is het belangrijk om de facts straight te hebben. Daarom zetten wij 6 mythes over intermittent fasting voor jou op een rij, ontkracht door middel van wetenschappelijk onderzoek.
Je kunt geen spieren opbouwen als je vast
Dit klinkt misschien logisch. Als je vast eet je namelijk niet, en krijg je dus ook niet de optimale voeding binnen voor spiergroei. Oke, je kunt misschien niet in het halfuur na je workout 40 gram proteïne binnen krijgen, al wordt dit wel aangeraden. Toch bepaal je met intermittent fasting zelf wanneer je eet en wanneer niet. Daar kun je je trainingsmomenten natuurlijk ook op aanpassen. In dit onderzoek uit 2019 bleek dat vrouwen die 16 uur vastten en 8 uur aten evenveel spieren opbouwden als de groep vrouwen die de hele dag door aten. Deze mythe over intermittent fasting is dus bij deze ontkracht.
Door vasten ga je overcompenseren
Na 16 uur niet te hebben gegeten ga je je in die 8 uur vast helemaal volproppen! Wat heeft dat vasten dan nog voor zin als je in de resterende tijd heel veel calorieën naar binnen werkt? Natuurlijk heb je trek na je vastperiode. Maar doordat je voor langere periode niets gegeten hebt, zul je ook sneller vol zitten en zal je juist niet meer gaan eten. Uit onderzoeken zoals deze is gebleken dat mensen die intermittent fasting hanteren nog steeds afvallen als ze toegestaan wordt alles te eten wat ze willen buiten hun vastperiode.
Je moet geen water drinken als je vast
Het niet eten noemt men vasten. Zo wordt het ook genoemd als men meedoet aan de Ramadan. Bij de Ramadan eten en drinken moslims niet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Doe je aan intermittent fasting? Dan moet je nadruk echt liggen op het niet eten in de periode dat je vast. Water drinken is juist heel belangrijk omdat je uit kan drogen als je niet eet. Blijf dus vooral wel water drinken en vul dit eventueel aan met natrium en kalium als je voor perioden langer dan 13 uur vast.
Vasten vertraagd je metabolisme
Dit is misschien wel de belangrijkste mythe over intermittent fasting. Je metabolisme, of spijsvertering, zorgt ervoor dat voedingstoffen worden verwerkt en opgenomen door je lichaam. Hierdoor verbrand je zelfs als je stilzit calorieën. Door te vasten zou je metabolisme trager gaan werken waardoor je minder calorieën verbrandt in rust. Gelukkig is dit niet waar. Door te vasten blijft je stofwisseling nagenoeg hetzelfde werken. Lees er in dit wetenschappelijke artikel meer over als je geïnteresseerd bent.
Door vasten heb je minder energie
Het klinkt logisch: niet eten = geen brandstof voor je lichaam = geen energie. Toch werkt het niet helemaal zo. Ieder mens heeft genoeg reserves om een bepaald deel van de dag door te komen zonder iets te eten. Je lichaam haalt de energie dan namelijk uit je lichaam zelf, namelijk uit je vet. Als je lichaam geen brandstof binnenkrijgt gaat het dus je vet verbranden om die brandstof zelf te creëren. He? Zei je nou vet verbranden. Juist ja, dat klinkt als muziek in de oren of niet?
Je kunt je niet concentreren als je vast
Als je flinke honger hebt is het moeilijk om je op een taak te focussen. Je maag rammelt en je denk alleen maar aan welke snack er thuis in de kast op je ligt te wachten. Waarschijnlijk is dit ook zo als je net begint met intermittent fasting. Maar na een aantal dagen is je lichaam gewend om energie te halen uit je vetcellen en zal je lichaam een stuk minder snel hongersignalen afgeven. Uiteindelijk zul je je juist beter kunnen concentreren. Dit komt doordat wanneer je lichaam vet verbrandt voor energie, je lichaam ook ketonen aanmaakt. Hier komt ook het woord keto van het ketogene dieet vandaan. Uit onderzoek is gebleken dat dit concentratie juist bevordert!
We hopen zo een aantal mythes over intermittent fasting uit de lucht te hebben geholpen. Wil jij beginnen maar weet je niet hoe? Wij helpen je op weg met deze 6 tips. En ben je net zoals in dit artikel opzoek naar juiste informatie over intermittent fasting dan lees je hier alles wat je erover moet weten.