Afgelopen zaterdag is het watersport seizoen in Leeuwarden officieel gestart en Freshhh mocht daarbij zijn. Om te beginnen willen we meteen even het oubollige imago van Leeuwarden weg wuiven want jeetje, wat is dit een leuke en gezellige (studenten)stad. We hebben dit weekend dan ook dé plekjes ontdekt om sportief (én ontzettend leuk) bezig te zijn op het water en in de stad zelf en een artikel over de gezonde hotspots en eettentjes in de stad, volgt snel!

SUPPEN door de grachten

Mocht je een dagje uit plannen of in Leeuwarden en omstreken wonen dan is het echt een aanrader om een keertje door de grachten van de stad te SUPPEN. Ontdek Leeuwarden vanaf het water en je zult een heel nieuw perspectief van de stad krijgen. Weg zijn de winkeletalages en daarvoor in de plaats komen de prachtige historische panden die zich boven de winkels bevinden. (Ook als bewoner van de stad is het ontzettend leuk om de stad een keertje vanaf het water te bekijken.)

Suppen ook wel “stand up paddle boarden” is een sport waarbij je eigenlijk je gehele lichaam beweegt. Door het stabiel houden van de plank moeten je been en buikspieren goed meewerken en door het peddelen zijn je armen in beweging. Toch heb je bijna niet door dat je aan het trainen bent! Je kunt gewoon lekker met je sup-buurvrouw kletsen en genieten van de prachtige stad. Om de sportieve dag af te sluiten is het ook superleuk om nog een drankje te doen op het stads strand, de plek waar je eindigt (en begint) met je sup-tocht.

Zelf een tochtje maken? Kijk voor informatie op de website van Supskool Leeuwarden.

Supskool Leeuwarden

Vaar mee met een praam


Niet zo’n zin om te suppen maar wel om de stad vanaf het water te bewonderen?  Tussen mei en oktober kun je ook met open praam meevaren door de grachten van Leeuwarden. Stichting Praamvaren Leeuwarden vaart regelmatig met een gids die onderweg verhalen vertelt. Kaartjes kan je kopen bij boekhandel Van der Velde (Nieuwestad 57-59), vertrek is aan de overkant.

Uitzicht op grote hoogte

Vanaf april tot oktober kun je de Oldehove beklimmen. Binnen de scheve toren krijg je een geschiedenis les over de toren. Bovenop de 40 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over de gehele stad. Tussen juli en 10 september kun je ook de toren van de Sint Bonifatiuskerk beklimmen, met 85 meter nog steeds de hoogste kerktoren van Friesland.

Kitesurfen

Op nog geen 3 kwartier rijden van Leeuwarden, in Workum,  liggen de perfecte plekken om te kitesurfen.

Kitesurfen is een watersport waarbij de je op een kleine surfplank/snowboard staat en je over het water voort laat trekken door een kite (of: vlieger). Super tof om te doen!

Er zijn een heleboel verschillende (dag, weekend en week) cursussen te doen en je hoeft hier geen professional voor te zijn.  Als nieuweling kun je namelijk ook een dagje meedoen en leren om met een kite te spelen en kun je (nog even zonder board) het water in om op je buik door het water te surfen! Een hele gave ervaring en zeker een aanrader als je van graag sportief en actief bezig bent.

Zelf over het water vliegen? Kijk voor informatie op de website van Antix Sports

Meer informatie over wat voor toffe dingen je kunt doen in Friesland? Kijk op: www.friesland.nl

Liever naar het buitenland? Dan is deze yoga sessie op een supp-board misschien iets voor jou!