Bier of wijn? Dat is een vraag wat je wekelijks gesteld wordt. Door je partner, je vrienden. En dan kun je niet ontkennen dat het stemmetje in je hoofd zegt: ‘Eigenlijk heb ik wel zin in een biertje, maar dat wijntje is veel beter voor me.’ Dus kies je voor dat wijntje. En na een paar wijntjes maakt het je ook allemaal niet meer uit en stap je vervolgens toch weer over op bier. Want, het is goedkoper.


Er hangen zoveel mythes rondom deze twee drankjes; bier of wijn. Van wijn zouden we langer leven, van bier word je dik want er zitten veel meer calorieën in. Wat is hier nou werkelijk van waar? Wij gingen op onderzoek uit!

De mythes rond bier of wijn. Waar komen deze vandaan?

In de jaren negentig werd wijn gepromoot als gezond door cardiologen. Hier zitten veel factoren aan verbonden. Éen van die factoren is het gedrag dat men destijds aan de drank koppelt. Wijndrinkers worden vaker als elitair beschouwd, bier (in grote hoeveelheden) heeft een volkser imago.

Je zou ook dik worden van bier, dus durfde vrouwen het nooit te drinken. Dit heeft ook te maken omdat juist alleen mannen het dronken. Mannen slaan sowieso vet op rondom hun buik, veel meer dan vrouwen. Dit komt niet persé door het bier drinken, maar door hun leefstijl. Hierdoor dacht men dus wel dat je een buikje kreeg door het bier, vervolgens durfde vrouwen het niet te drinken en werd de mythe alleen maar meer ‘waar’.

Waar bestaan deze 2 drankjes uit?

Alcohol wordt geproduceerd door omzetting van koolhydraten. Dat productieproces heet gisting of fermentatie. Bij wijn worden vruchtensuikers uit fruit omgezet, bij bier zetmeel uit granen.

Dit is gelijk ook het antwoord op jouw vraag: ‘Waarom voel ik mij altijd zo vol na een biertje? Of een opgezette buik?’ Dit komt vanwege de zetmeel en granen wat je aan het drinken bent. Normaal bier wordt meestal gemaakt uit tarwe. Gevoelig voor tarwe? Kies voor iets anders! Tegenwoordig bestaan er ook veel biertjes die gemaakt zijn van rogge en spelt. Deze hebben een wat donkerder en zoeter smaak. Super lekker en zorgt voor een minder opgezette buik.

Wijn wordt gemaakt uit suikers en fruit. Hier zitten anti-oxidanten in en ook meer voedingsstoffen waar je lichaam mee kan werken. Meer gezondheidsvoordelen dan bier!

Als we naar de calorieën kijken

In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je ongeveer evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.

 Drank Calorieën
 Rosé (100 ml) 71
 Rode wijn (100 ml) 82
 Bier, pils (250 ml) 110
 Droge witte wijn (100 ml) 67
 Bier, oud bruin (250 ml) 90
Bier, alcohol vrij (250 ml)55

Hoeveel is ‘gezond’?

Het aantal ‘veilige’ alcoholconsumpties is volgens leverspecialist Hans Van Vlierberghe, afhankelijk van je geslacht. ‘Wanneer vrouwen meer dan 1 à 2 drankjes drinken en mannen meer dan 3 à 4 per dag, lopen ze een risico op leverbeschadiging. Na een dag waarop je alcohol hebt gedronken, volgen het best een paar alcoholloze dagen zodat je lever de opgelopen schade kan recupereren. Die vrije dagen voorkomen dat je lever continu onder stress staat’. Met deze Wijnvoordeel kortingscode schaf je je wijntje overigens supervoordelig aan.


Lees ook:

Drankje doen? Deze alcoholische drankjes bevatten weinig calorieën

Duurzamer wijn drinken? Dit zijn de 5 lekkerste biologische wijnen

Granen. Alle soorten op een rijtje met uitleg!