Het is steeds populairder en er komen steeds meer biologische producten op de markt. Qua eten zijn we er allemaal wel bekend mee, echter wordt er bij de drankjes nog wat minder rekening mee gehouden of ze wel of niet biologisch zijn. Waarom? Waarschijnlijk omdat er nog niet zo heel veel keus is. Toch worden er (bijvoorbeeld) steeds meer biologische wijnen op de markt gebracht. Officieel ‘Biologisch gecertificeerde’ wijn. Dit staat voor wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Heel veel wijnmakers werken (bijna) biologisch maar deinzen terug voor het stigma. Tot voor kort was veel biologische wijn namelijk niet lekker en ze wilde niet geassocieerd worden met een minder lekkere smaak! Maar wees gerust, tegenwoordig zijn de biologische wijnen net zo lekker als de niet-biologische.

Wat is biologische wijn?

Zoals we hierboven al uitlegde is ‘Biologisch gecertificeerde’ wijn, wij die gemaakt is biologisch geteelde druiven. Biologisch geteelde druiven zijn druiven die met respect voor het milieu zijn geteeld. Dat betekent dat er geen kunstmest is gebruikt en zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen en ongedierte bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Verder wordt tijdens het inificatie proces in beperkte mate gefilterd en gebruik gemaakt van ‘hulpstoffen’ zoals bijvoorbeeld sulfiet. Het is dus waar dat er minder sulfiet zit in biologische wijnen dan in gewone, niet-biologische wijnen.

In gangbare wijn mag maximaal 160 mg/l sulfiet bij rode wijn worden toegevoegd en maximaal 210 mg/l bij witte wijn. De biologische regels stellen echter dat het sulfiet gehalte in biologische wijn minstens 30 tot 50 milligram per liter lager moet zijn dan in conventionele wijnen. Sommige wijnmakers kiezen er voor om helemaal geen sulfiet aan hun wijnen toe te voegen.

Lekker biologisch wijntje drinken vandaag?

Er zijn een hele hoop biologische wijnen en omdat wij ze bij Freshhh nog niet allemaal uitgetest hebben, delen we hier de top 5 van  wijnbloggers .nl:

Heb jij nog tips over een goede biologische rosé, rode of witte wijn? Laat het ons dan weten op Facebook!

Deze alcoholische dranken bevatten de minste calorieën!