Vind jij een bittergarnituurtje ook zo lekker bij een borrel of feestje? Niet heel gezond, maar wel heel erg lekker… Helaas zijn gefrituurde snacks lang niet zo goed voor je. Daarom heeft de voedselindustrie tegenwoordig allerlei snacks voor in de oven bedacht. Maar is dat is dat nou echt gezonder? Het voedingscentrum vergeleek oven bitterballen met gefrituurde bitterballen en de resultaten zijn verrassend!
Onderzoek bitterballen
Het voedingscentrum is begonnen met het vergelijken van de oven bitterbal en de gefrituurde bitterbal. Uit het onderzoek blijkt dat er eigenlijk weinig verschil zit in de bitterballen. Sterker nog; de gefrituurde komt beter uit de test! We houden allemaal van een knapperige bitterbal, daarom is de bitterbal voor in de oven anders samengesteld en hierdoor zitten er meer vetten en calorieën in.
In het onderstaande schema vind je de vergelijking van de hoeveelheid vet, koolhydraten en zout in beide producten.
Voordelen
Oké, misschien zijn ovensnacks dan niet gezonder, maar het heeft wel meer voordelen. Je hoeft niet lang te wachten op de perfecte temperatuur, je hebt geen gedoe met het verversen van de olie en je hebt geen last van de vieze frituurlucht. Maar voor de calorieën hoef je de knapperige snacks dus niet in de oven te doen.
Conclusie
Sommige producten lijken gezonder, terwijl ze dat niet altijd zijn. Als een snack dus uit de oven komt hoeft het niet altijd meteen gezonder te zijn. Geniet daarom van dit soort snacks met mate. Kies op een verjaardag lekker voor de gefrituurde variant, dan heb je toch enigszins het idee alsof je goed bezig bent!