Iets wat veel menen zich misschien wel eens afvragen. Waarom worden we chagrijnig als we honger hebben? Het is voor veel mensen niet onbekend. Het ene moment ben je super vrolijk, terwijl je het volgende moment juist weer heel erg prikkelbaar bent. De oorzaak? Honger! Ook wel, ‘Hangry’ genoemd. Het bestaat echt! Het is namelijk een natuurlijke reactie van de hersenen op een lege maag. Wij leggen het vandaag even helemaal voor je uit!


Glucose tekort

Als je al een tijdje niks meer gegeten hebt, gaan je hersenen snakken naar glucose en dat merk je meteen. Prikkels komen harder aan en je kunt gevoeliger reageren op anderen mensen. Je hersenen zijn namelijk afhankelijk van glucose als brandstof. Bij een tekort gaan de hersenen in een spaarstand. De overlevingsmodus. De minder cruciale hersenfuncties worden tijdelijk op een lager pitje gezet. Denk bijvoorbeeld aan zelfbeheersing. Daarnaast maakt je lichaam bij een glucosetekort ook de stresshormonen cortisol en adrenaline aan om de glucoseaanmaak te bevorderen.

Voorkom ‘Hangry’

Hoewel honger chagrijn een natuurlijk proces is en je er dus eigenlijk niet veel tegen kunt doen, zijn er wel mogelijkheden om het te voorkomen. En daarvoor hoef je eigenlijk niet veel voor te doen. Zorg dat je op tijd eet. Het liefst iedere 4 uur! Is het al wel zover gekomen dat je honger chagrijnig bent, eet op dat moment dan wat! Het liefst natuurlijke producten die rijk zijn aan voedingsmiddelen zoals eiwitten of vezels. Fruit is bijvoorbeeld een hele goede keuze!

Geen eten in de buurt en toch last van ‘Hangry’? Dat wordt even volhouden. Ga moeilijke beslissingen of discussies uit de weg, en probeer dit op een later moment te doen. Ook als je niet chagrijnig wordt van honger reageert je lichaam op een tekort aan voedingsstoffen in de vorm van vermoeidheid en concentratieproblemen.


Lees ook:

Door slaaptekort krijgen we meer honger!

Boosdoeners die de oorzaak van je vermoeidheid kunnen zijn

6 verrassende plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen!