We voelen ons allemaal weleens schuldig. Schuldig om die rotopmerking die eruit floepte in the heat of the moment, schuldig om die tweede chocoladereep die je gisteren naar binnen hebt gewerkt of schuldig om die nieuwe paar schoenen die je gekocht hebt, terwijl je eigenlijk op je geld moet letten. Maar er zijn ook sommige dingen waar je je echt niet schuldig over hoeft te voelen en wat ons betreft ook nooit voor hoeft te verontschuldigen.
Schuldgevoelens kunnen best veel stress met zich meebrengen. Wat zonde is, want eigenlijk is het een vrij nutteloze emotie. Kijk, het is fijn dat je beseft dat je acties niet netjes waren naar een ander, je lichaam of je portemonnee, toe. Maar het gevoel an sich is nutteloos, omdat het helemaal niets verandert en het alleen maar vervelend aanvoelt. Daarom, om deze acht dingen hoef je je al helemáál niet schuldig te voelen.
Voor deze 7 dingen hoef jij je nooit te verontschuldigen:
1. Eerlijk zijn
Een leugentje om bestwil is prima. Je hoeft je oma inderdaad niet te vertellen dat wit haar kleur niet is. Maar als je echt ergens mee zit, is het voor iedereen die betrokken is beter als je eerlijk bent. Je kunt het natuurlijk op een nette en aardige manier brengen, het hoeft niet meteen nasty te worden. Eerlijkheid duurt echt het langst.
2. Tijd voor jezelf
Het is vrijdagmiddag. Je hebt de hele week hard gewerkt en verheugt je op de bank, een foute serie, kop thee én een dekentje. Maar je vrienden hebben allemaal wilde plannen en vinden dat je mee moet. Nú is het moment om echt voor jezelf te kiezen. Als jij voelt dat je rust nodig hebt, of het simpelweg fijn vindt om even alleen te zijn, dan moet je dat ook doen. Je bent niet op deze aardbodem neergezet om anderen te pleasen. Je eigen geluk maak je in dit geval zelf. Dus voel je absoluut niet schuldig omdat je voor jezelf kiest.
3. Vragen stellen
Als je tijdens een meeting op werk iets niet begrijpt, moet je dat gewoon in de groep kunnen gooien. Uit angst om dom gevonden te worden houden we ons soms in. Maar juist door vragen te stellen, blijven we leren. Stel dus die vraag, en voel je er daarna ook niet schuldig over.
4. Nee zeggen
We voelen vaak de druk om ja te zeggen. ‘Kun jij dit even voor me oppakken?’, vraagt je collega, terwijl je eigen inbox overloopt. Diep van binnen gil je ‘nee’, maar je durft het niet. Uiteindelijk lukt het je toch om ‘nee’ te zeggen, maar voel je je vervolgens de rest van de dag schuldig. ‘Had ik dat wel moeten doen? Oh nee, ik had toch gewoon ja moeten zeggen.’ Maar het is juist goed dat je nee zegt, als je nee wil zeggen. Dan zijn je ja’s ook meteen een stuk betrouwbaarder namelijk. Als jij ja zegt, bedoel je ook ja. En als je nee zegt, bedoel je ook nee. Iets waar je jezelf dus nooit voor hoeft te verontschuldigen.
5. Duidelijke kaders vaststellen
Als je in een relatie zit, en je wil eigenlijk met een vriendin een weekendje weg, moet je je daar niet schuldig over voelen. Als jij veel waarde aan je vriendschappen hecht, en wil dat je lief dat snapt, is het belangrijk om de verwachtingen te managen. Wil je minstens twee keer per jaar met vrienden weg, dan moet dat gewoon kunnen natuurlijk. Dus spreek het uit, en voel je niet schuldig.
6. Offline gaan
Soms ontvang je de hele dag door berichten. Daarom is het weleens lekker om offline te gaan. Even de WhatsApp te laten voor wat het is, en niet meteen te reageren. Voel je daar ook absoluut niet schuldig over. Je vrienden zouden dat echt moeten begrijpen. Doen ze dat niet? Dat is dan jammer voor ze, stop dus om je hiervoor te verontschuldigen!
7. Jezelf zijn
Oké, dit is misschien een beetje cliché, maar sommige mensen voelen zich schuldig over hun eigen gedrag. Lachte je voor je gevoel net iets te hard? Zeg dan geen sorry. Snap jij de hele Game of Thrones-hype niet? Dat is dan toch helemaal prima? Jij bent jij, en zij zijn zij. Zo simpel is het.
8. Verwenmomentjes
Je verdient een leuk leven. Als dat voor jou af en toe een massage boeken is, moet je dat vooral lekker doen. Als je graag naar de kapper gaat, en dit kan betalen, dan moet je dat ook lekker doen. Waarom zou je je daar schuldig over moeten voelen?
Lees ook:
Met deze tips leer jij jezelf wat vaker op nummer 1 te zetten!
3 Tips om de lat minder hoog te leggen voor jezelf
Zo leer ook JIJ van jezelf te houden Column