Leg de lat niet altijd te hoog voor jezelf. Je wilt er niet aan onderdoor gaan toch? Er is er maar één die voelt waar je grens ligt, wat je kunt hebben en hoeveel je kunt doen, en deze persoon dat ben jij! Iedere keer dat je over je eigen grens bent gegaan vertel je jezelf dat gebeurt niet meer. Maar verander het echt eens voor jezelf! Begin de dag eens op een andere manier. Sla in plaats van 2 armen om de wereld, 1 om de wereld en de ander om jezelf. De wereld is belangrijk, maar dat ben jij ook! Bedenk ’s ochtends voor jezelf hoe hoog je de lat voor jezelf legt en leg de lat bewust eens wat lager.


Sociale media

We zijn er allemaal stiekem wel een beetje gek op! Sociale media. Instagram en pinterest zijn heerlijk. Je kunt er de hele dag doorheen scrollen voor mooie plaatjes, maar bedenk wel dat dit niet de hele waarheid is. Als je een foto ziet op Instagram zie je altijd maar een klein deel van de werkelijkheid. Heb je wel eens een foto voorbij zien komen van iemand z’n bankrekening die in het rood stond? of van iemand die huilend op het toilet zat, omdat zij zo last had van haar buik? Nee, wij niet. Dit is natuurlijk ook helemaal niet erg, maar besef wel dat sociale media maar een klein stukje is van iemands leven en dat is vaak in plaatjes mooier door een filter.

Nee is ook een antwoord

Durf vaker nee te zeggen. Het is echt niet erg als je af en toe een keer nee zegt. Nee tegen een ander is een ja tegen jezelf! Misschien ben je bang voor de blik van afkeuring, teleurstelling of ben je zelfs bang voor de boosheid van een ander? Nee zeggen is slecht voor jezelf respect. Je vind vaak een ander belangrijker dan jezelf. En dat is soms ook juist goed, maar niet altijd. Natuurlijk wil je de ander geen pijn doen of kwaad maken, maar dat hoeft ook niet. Je wilt stevig op je eigen voeten staan, niet op de tenen van een ander. Je blijft vriendelijk maar beslist een nee als jij een nee bedoelt.

Realistische eisen

Hoge eisen kunnen als belemmering werken. Vooral wanneer ze buiten je invloed liggen of te hoog gegrepen zijn. Je kunt dan moeilijk tevreden zijn over jezelf of anderen. Vaak vergeet je hierdoor te genieten van wat je nu al hebt bereikt. Het kan voor veel stress zorgen en het idee geven dat je niet alles eruit hebt kunnen halen wat erin zat. Het stellen van hogen eisen aan jezelf is eigenlijk iets positiefs. Het is niet de bedoeling dat je helemaal geen eisen meer aan jezelf stelt, maar het is eerder de kunst om eisen aan jezelf en anderen te stellen die realistisch en helpend zijn. Daarnaast is het belangrijk om ook tevreden te zijn met een minder perfect resultaat.


Lees ook:

3 tips voor een opgeruimd huis en dus meer rust!

8 tips om meer rust in je hoofd te creëren

Verbeter je nachtrust; de effecten van Melatonine