Iedereen kan altijd bij jou terecht. Niks is te gek en je staat meteen voor anderen klaar. Je zet jezelf misschien zelfs wel op de tweede plaats. Waarom blijven we “ja” zeggen als het eigenlijk helemaal niet uitkomt? Natuurlijk mag je er voor anderen zijn, maar hoezo willen we zo graag aan andermans verwachtingen voldoen? Andermans mening vinden we vaak tóch altijd belangrijker. Meestal komt dit door een tekort aan zelfvertrouwen. Als je niet helemaal van jezelf houdt, zoek je sneller die bevestiging bij anderen. Wat dan ook meespeelt is dat je het lastig vindt om “nee” te zeggen en om je eigen belangen bovenaan te zetten. Maar  hier kunnen we iets aan doen, want het is nu tijd voor jou!

Het is nu tijd voor jou en daar kunnen deze vier tips bij helpen!


Blij lijstje

Waar word je nou echt gelukkig van? Het is belangrijk om daarbij stil te staan. Maak er daarom een lijstje van en schrijf alles wat in je opkomt op. Jij moet er energie van krijgen. Dit is een heel goed begin om bewust te worden van je eigen geluk.

Zet jezelf op nummer één

Wat wil jij? En wat komt het beste uit voor jou? Om meer aan jezelf te denken is het heel belangrijk eerst die vragen aan jezelf te stellen. Het zal alleen maar meer energie kosten om iets te doen wat eigenlijk niet uitkomt of waar je eigenlijk zelf niet achterstaat. Ga daarom eerst na wat je eigenlijk zelf wilt. Op die manier loop je jezelf ook niet voorbij!

Luister naar jezelf

Je gevoel is vaak het geen dat klopt en wat het dichtstbij jezelf staat, dus het is belangrijk daar naar te luisteren. Jij kent jezelf en weet wat het beste is voor jou. Als je niet naar jezelf luistert of je bent er onzeker over, zul je niet helemaal achter je keuzes staan en word je sneller beïnvloedt door andermans mening. Het is dus helemaal niet verkeerd om naar je eigen gevoel te luisteren. Je zal daardoor alleen maar duidelijker zijn, ook naar de mensen om je heen.

Durf vaker “nee” te zeggen

Eigenlijk weet je al dat iets niet uitkomt, maar toch doe je je best om er tijd en ruimte voor te maken. Je wilt de ander niet teleurstellen, maar eigenlijk zeg je alleen maar nee tegen de vraag van iemand en niet tegen de persoon zelf. Het kan helpen om niet meteen te reageren als iemand iets van je vraagt, maar om eerst bij jezelf na te denken of het wel uitkomt.


Lees ook:

Vaker nee zeggen, waarom en hoe doe je dat dan?

3 Tips om de lat minder hoog te leggen voor jezelf

Deze meditatie helpt je bij het accepteren en houden van jezelf!