Nu 2020 nadert, is het moment daar om te kijken naar wat er volgend jaar hot en trending is op het gebied van eten. Want een nieuw jaar staat immers gelijk aan nieuwe foodtrends om naar uit te kijken en te proberen. Meer plantaardige ingrediënten, duurzaamheid en buitenlandse keukens gaan een leidende rol spelen in voedselland komend jaar. Dit zijn de gerechten, keukens en ingrediënten die je in het nieuwe jaar kan gaan verwachten.


Internationale smaken

2020 is het jaar van nieuwe smaken en een breder perspectief als het om gerechten gaat. Zo is voorspeld dat onder andere de Israëlische keuken de overhand gaat nemen. Gerechten als hummus, baba ganoush en shakshuka worden steeds populairder, en zo ook in Nederland. Ook van de Scandinavische keuken en haar visspecialiteiten gaan we meer zien, evenals de Ethiopische keuken. De Afrikaanse gerechten zullen in populariteit toenemen, vooral in de vorm van injera: een pannenkoek met vlees of groenten. En natuurlijk kan de Aziatische keuken niet ongenoemd blijven. We zagen dit jaar al een opkomst van de Koreaanse bibimbap en het Japanse dessert Mochi, en dat is in 2020 nog niet afgelopen.

Plantaardig en duurzaam

In 2020 wordt de nadruk gelegd op meer plantaardig en duurzaam eten. Dit was natuurlijk in 2019 een echte shift op voedselgebied en talloze restaurants en supermarkten speelden hierop in. Zo zijn er nog maar weinig restaurants die niet tenminste één veganistisch gerecht aanbieden. Ook zijn er steeds meer vegan hotspots die de steden veroveren. In 2020 is dit niet anders. De populairste vleesvervangers gaan volgens de voorspellingen tempeh en jackfruit zijn. Jackfruit heeft met zijn unieke structuur veel weg van pulled pork en wordt daarom veel bij bijvoorbeeld hamburgers gebruikt. Tempeh, gemaakt van sojabonen, wordt voor veel verschillende gerechten als vleesvervanger gebruikt.

Gefermenteerd eten en drinken

Keep an eye out for this one. Gefermenteerde producen waren al populair in Azië, maar is nu ook langzamerhand Nederlandse keukens en supermarktschappen aan het veroveren. Kombucha is hét nieuwe drankje om te bestellen: deze gefermenteerde thee heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Ook kimchi schijnt het wondermiddel te zijn wat Koreanen al tijden gebruiken voor hun gezondheid en vanwege de unieke licht pittige smaak. Je kan deze gefermenteerde producten dan ook vaker op de menukaarten verwachten.

Gezondheid en bewustzijn

In het nieuwe jaar ligt de focus op gezond eten. Zo zijn producten als CBD-olie in opkomst, ook in onze voeding. Ook lijnzaad schijnt dé superfood van 2020 te worden. Bewust nadenken over voedsel en de focus leggen op gezondheid, is dus zeker iets wat we meenemen naar het nieuwe jaar en waar we waarschijnlijk meer van gaan zien.

Lees ook

Dit zijn de foodtrends voor 2020

Nieuwe Foodtrend: Blauwe Matcha

Dit zijn de foodtrends voor 2020

Foodtrend: Augurken met chocolade blijkt een ding te zijn!

Dit zijn de foodtrends voor 2020

De Zweedse fitnesstrend 'Plogging' is goed voor jou én het milieu!