Tijdens kerst wordt er veel gegourmet en veel vlees gegeten, maar dit is eigenlijk helemaal niet leuk voor de veganisten. Tegenwoordig is het erg populair om een vegan kerstdiner te organiseren: een kerstdiner met alleen maar plantaardig en biologisch eten. Nu horen we de niet-veganisten denken: daar is toch niks aanEn dat terwijl het heel makkelijk is om lekker veganistisch te koken. Benieuwd? Met de tips hieronder organiseer jij een perfect vegan kerstdiner, ook toegankelijk voor niet-veganisten.


Zuivel, ei- en vleesvervangers

Tijdens een vegan kerstdiner is álles – maar dan ook echt alles – veganistisch. Dat betekent dus ook geen vlees en zuivel. Het is begrijpelijk dat dit best lastig kan zijn om hier lekkere vervangers op te verzinnen, vooral als er niet-veganisten aanwezig zijn. Hier lees je meer over het vervangen van zuivelei en vlees voor een vegan diner.

Makkelijk

Naast het verzinnen van lekkere vervangers voor vlees, eieren en zuivel, is het ook geen slecht idee om makkelijk te beginnen. Waarschijnlijk zijn er een aantal mensen die aan tafel zitten die nog nooit veganistisch hebben gegeten – laat staan een vegan kerstdiner hebben bijgewoond. Begin daarom met makkelijke recepten. Kies voor gerechten die een vlees-textuur bevatten of smaken naar een gerecht met vlees of zuivel. Zo missen de niet-veganisten minder snel het vlees of zuivel en vinden ze het nog lekker ook.

Bereid je voor op vragen

Wanneer je een veganist bent, is het gewoon een feit dat er áltijd wel mensen zijn die dat niet zullen begrijpen. ‘Eet je dan helemaal geen zuivelproducten?’ ‘Hoe vervang je dan boter en melk?’ ‘Bestaat er vegan kaas?’ ‘Dan eet je toch niks meer?’ Van-al-les. Die vragen kunnen soms best frustrerend zijn. Bereid je voor het vegan kerstdiner er daarom op voor dat er vragen gesteld gaan worden.

Planning

Voor een niet-veganistisch kerstdiner is dit al key, maar voor een vegan kerstdiner al helemaal. Misschien is dit wel je allereerste, en heb je nog veel te doen. Bereid de dingen die je van te voren al kan maken daarom op tijd voor. Zo kom je niet in tijdnood en kan je alles rustig aan doen. Heb je wel een extra handje nodig? Wees eens flauw en vraag een niet-veganist om je te helpen bij een gerecht. Zo leert de ander ook nog eens van het leven van een vegan lifestyle.

Gerechten

Heb je inspiratie nodig voor je vegan kerstdiner? Probeer dan eens deze gerechten.

Voorgerecht:

Hoofdgerecht:

Dessert:

Zie ook

Met deze tips organiseer jij een perfect vegan kerstdiner

Glutenvrij & vegan: wafels met vers fruit en agavesiroop

Met deze tips organiseer jij een perfect vegan kerstdiner

Recept: vegan nana ice cream met granola voor ontbijt

Met deze tips organiseer jij een perfect vegan kerstdiner

Recept: lekker ontbijten met deze vegan croissants

Met deze tips organiseer jij een perfect vegan kerstdiner

Recept: vegan pannenkoekjes met bosbessen en banaan