Na het ketodieet, Nordic dieet, raw dieet en koolhydraatarm dieet hebben we nu het paleo dieet, ook wel oerdieet genoemd. Eten als een holbewoner, het klinkt misschien niet direct zo aantrekkelijk. Toch zijn er steeds meer mensen die het paleo dieet aangaan of een keer uitproberen. Ben jij ook benieuwd naar wat dat dieet precies inhoudt en wat het voor jou kan betekenen? Lees dan vooral verder!


Wat eet je tijdens een paleo dieet?

Het paleo dieet is gebaseerd op het idee dat onze voorouders, de oermensen, zich voornamelijk voeden met vlees, noten, fruit, groenten en vis. Tijdens een paleo dieet ga je je dan ook tot die voedingsgroepen beperken. Een paleo dieet bevat dus erg weinig koolhydraten, en voorziet je van slechts een minimum aan vezels. Als supplement eten paleo’ers vaak ‘kricket powder’ of krekelpoeder, wat enkele van de tekorten zou moeten opvangen.

Daarnaast eet je met dit dieet ook niet de normale drie keer per dag (exclusief tussendoortjes). Onze voorouders zouden heel de dag door kleine porties gegeten hebben, en tijdens dit dieet ga je dat ook nabootsen door je maaltijden te verspreiden over de hele dag. In plaats van ontbijt, lunch en een avondmaal eet je dus heel de dag door kleine ’tussendoortjes’.


De voordelen

Voorstanders van het dieet zeggen dat het dieet een heleboel kwaaltjes eigen aan deze tijd uit de weg werkt. Het zou bijvoorbeeld helpen tegen:

  • Diabetes (type 2)
  • Hart- en vaatziektes

Dit voornamelijk omdat kant-en-klare voeding geen onderdeel uitmaakt van het standaard paleo dieet. Dit soort voeding zit vaak vol overbodige en soms zelfs ongezonde stoffen. Mensen die het dieet volgen zouden ook volgende voordelen ondervinden:

  • Meer energie
  • Gavere huid
  • Minder moeite met opstaan ’s morgens
  • Een over het algemeen meer gezond gevoel
paleo dieet
PHOTO BY UNSPLASH

De gevaren van het paleo dieet

Een paleo dieet is erg arm aan vezels en calcium, omdat je geen melkproducten of dingen als brood eet. Daarnaast kun je, hoewel dat in deze tijden meestal net niet het geval is, te weinig zout binnenkrijgen. Zout bevat jodium, en daar heeft je lichaam toch wel een minimum aan nodig. Verder is het dieet ook weinig geschikt voor vegetariĆ«rs, laat staan veganisten. Tot slot wordt paleo’ers aangeraden veel rood vlees te eten, wat op zijn beurt de kans kankers kan verhogen.


Conclusie: doen of niet?

Je kunt de meeste problemen die dit dieet met zich meebrengt oplossen door supplementen en lichte wijzigingen aan je menu, dus het dieet hoeft niet meteen een gezondheidsgevaar te zijn. Veel mensen zweren er bovendien ook bij om het dieet met intervallen te volgen, en dus regelmatig een week ‘gewoon’ eten om het evenwicht te herstellen.

Of het dieet je nu ligt of niet, het is best interessant even stil te staan bij hoe mensen vroeger aten en het verschil met nu (of ze nu werkelijk op zo’n radicaal verschillend ritme aten is trouwens helemaal niet zeker).

Meer over diƫten & afvallen

Paleo dieet: waarom wel en waarom niet?

Afvallen zonder dieet: zo doe je dat

Paleo dieet: waarom wel en waarom niet?

Ketodieet: wat is het en wat doet het met je lichaam?

Paleo dieet: waarom wel en waarom niet?

Zo kom je er achter welk dieet goed bij jou past!