Duurzaam leven, hoe doe je dat?

We hebben ’t al eerder over een duurzame levensstijl gehad en daarin vertelden we dat er diverse mogelijkheden zijn die daaraan bijdragen. De vorige keer bespraken we de start van een duurzamer leven oftewel een plantaardige levensstijl. Om je daar een beetje wegwijs in te maken zullen we 5 stappen naar een duurzamer leven uitlichten. Hierbij hebben we rekening gehouden met alle aspecten die bijdragen aan het duurzaam door het leven gaan. Denk dan niet alleen aan je voeding, maar ook de wijze waarop je als consument door ’t leven gaat en hoe je omgaat met het afval dat je veroorzaakt. Kortom, vijf allesomvattende aspecten die, indien je écht wil, eenvoudig toegepast kunnen worden op je huidige levensstijl.

1. Verander de meest basale keuzes in je voeding

De eerste stap in dit plan naar een duurzamer leven is in onze optiek de meest eenvoudige. Het is makkelijk om te letten op wat je dagelijks gebruikt aan voedingsproducten en daar langzaam maar zeker verandering in aan te brengen. Een van de meest simpele en goed toepasbare voorbeelden is het gebruik van boter. Veel mensen prefereren roomboter of boter boven margarine. Het komt tenslotte tot stand in de zuivelindustrie – waarvan we inmiddels onomwonden kunnen stellen dat het, na vlees, de grootste voedsel-gerelateerde impact heeft. Beide industrieën zijn overigens zeer nauw verbonden met elkaar.

Om één kilogram vlees te produceren is gemiddeld zo’n 5 kilogram plantaardig veevoer nodig. Het realiseren van de benodigde hoeveelheden veevoer brengt veel inspanning met zich mee. Grondstoffen, land, water en energie zijn benodigd om überhaupt productie van veevoer tot stand te laten komen. Uiteraard is er veel differentiatie tussen diverse diersoorten: 1 kilo kip kost 2 kilo plantaardig voer, daar tegenover staat dat er voor 1 kilo vlees van een melkveekoe maar liefst 19 kilo voer nodig is. Een directe indicatie dat vleesproductie enorm belastend is. Echter, de zuivelindustrie is niet veel minder slecht: 1 kilo kaas kost zo’n 6 tot 10 liter melk. Roomboter (1 kil0) vereist 25 liter melk. Aangezien al deze aspecten uit dezelfde vicieuze cirkel komen, moge het duidelijk zijn dat het ongelooflijk milieubelastend is. (Bron: Milieu Centraal). Misschien is het jullie al opgevallen, maar hier bij Freshhh zijn we daarom erg voorstander van bijvoorbeeld Becel margarine. Die keuze is heel eenvoudig te onderbouwen.

Becel maakt hun margarine van plantaardige ingrediënten. Zo wordt er gebruik gemaakt van plantaardige vetten en oliën afkomstig van zonnebloempitten, koolzaad en lijnzaad om het product te realiseren, zonder een uitstapje te maken naar de zuivelindustrie. Tuurlijk, de oplettende lezer zal concluderen dat ook daar een industrie aan verbonden is, maar deze is vele malen minder schadelijk dan de zuivelindustrie (en daaraan gekoppelde vleesindustrie). De associatie die veel mensen hebben bij margarine is het feit dat het een ‘kunstmatig’ product is. Daarbij speelt het idee dat roomboter of boter van dierlijke middelen wordt gemaakt mee als zijnde een ‘natuurlijk’ product en dus gezond. Wat men niet weet is het feit dat margarine vele malen minder schadelijk is, zowel in het productieproces als wat betreft de ingrediënten die gebruikt worden. Geloof het of niet, maar margarine kun je eenvoudig thuis maken.

Met een kleine aanpassingen op meerdere fronten beter leven

We halen juist dit voorbeeld aan omdat er op eenvoudige wijze meer aspecten van duurzaam leven worden getackeld. Het is namelijk zo dat je én bewuster omgaat met je lichamelijke gezondheid (boter bevat teveel verzadigde vetten) én een minder intensieve industrie aanspreekt. Sta alleen al stil bij het feit dat boter tot 3 maal meer verzadigd vet bevat dan margarine en denk dan eens na over hoe vaak je dat product gebruikt. Bovendien is de industrie waarin het geproduceerd wordt er een die maar liefst 15% van de totale uitstoot aan broeikasgassen wereldwijd voor z’n rekening neemt – niet bepaald een milieuvriendelijk aspect dus.

2. Bewegen hoeft niet zo milieubelastend te zijn als dat het nu is

Hoe eenvoudig is het voor mensen om te besluiten ‘ik pak even de auto’. Kijk maar eens in je directe omgeving, hoe snel mensen besluiten om bijvoorbeeld even naar de winkel te gaan met de auto, of een vriend of vriendin te bezoeken – met de auto. Los van het feit dat bewegen natuurlijk goed voor ons is – en de gemiddelde beweging per persoon sterk is afgenomen de laatste jaren – is praktisch al ons vervoer enorm milieubelastend. Ja, er zijn mensen die een hybride auto rijden en deze is minder schadelijk zodra ‘ie rijdt. Echter, de belastende factor tijdens de productie van de energiecellen is 8(!) keer zo groot als bij traditionele autoindustrieën. We kunnen er kort en krachtig over zijn: laat de auto wat vaker staan. De fiets is een prima vervoersmiddel en slaat eveneens twee vliegen in één klap. Minder CO2-uitstoot en meer lichaamsbeweging. Sterker nog, een volwassen persoon die volledig plantaardig eet bespaart meer CO2eq (850kg CO2eq per jaar) dan het inruilen van een benzine-auto voor een Hybride auto (500kg CO2eq per jaar).

3. Kleding bewuster kopen is een interessante gedachtegang

Je vraagt je natuurlijk af, hoe kun je duurzamer omgaan met je kleding. Dat ligt niet zozeer bij het feit dat je kleding moet kopen van recyclebaar materiaal (het kan wel), maar des te meer in de productieprocessen van jouw favoriete jeans. Hoe vervuilend kleding precies is? Voor de productie van slechts één spijkerbroek wordt maar liefst 7000(!) liter water vervuild. Nee, we maken geen typefout. Het produceren van kleding is enorm vervuilend. De kleding die wij iedere dag opnieuw weer aantrekken staat gelijk aan 175 keer in bad kunnen gaan. Wanneer je die cijfers even op je laat inwerken realiseer je je dat het misschien minder belangrijk is om iedere week een nieuw kledingstuk te kopen. Probeer dit aspect dus iets minder achteloos deel uit te laten maken van je leven – vintage kleding kopen is bijvoorbeeld een heel goed alternatief.

4. Op vakantie gaan is leuk – en heel erg slecht voor moeder natuur

Laten we wel meteen duidelijk zijn dat het niet onze bedoeling is om jullie alle pleziertjes uit het dagelijks leven te ontnemen. We tackelen deze aspecten slechts om voor bewustwording te zorgen. Natuurlijk realiseren we ons dat iedereen voor zichzelf moet besluiten wat hij of zij doet en niet doet. Toch is het fijn als mensen iets bewuster omgaan met hun leven en het leven van de natuur om ons heen. Vliegen wordt meer en meer de gewoonste zaak van de wereld. Een zeer schadelijke ontwikkeling. Sterker nog, als de luchtvaart door blijft groeien zoals dat nu het geval is, dan produceert deze sector in 2070 in z’n eentje meer CO2-uitstoot dan de rest van de wereld. Tevens zou de luchtvaart dan alle CO2-ruimte verbruiken die we beschikbaar hebben in deze wereld. En de mensenmassa blijft maar massaal city-trips boeken en vier maal per jaar de wereld rond vliegen.

5. Het consumeren stopt pas na je zorg om je eigen afval

Net als de eerste van deze 5 punten, is ook dit eentje die makkelijk in je geheugen geprint kan worden. Afval scheiden is belangrijker dan ooit tevoren. Ga bewust om met de ’troep’ die je maakt en zorg bovendien voor een juiste manier van weggooien. We hoeven niemand te vertellen hoe slecht het is om een blikje in de open natuur te laten liggen, of je plastic niet te scheiden. Mocht je je daar toch niet bewust van zijn: een plastic flesje heeft maar liefst 5 tot 10 jaar nodig alvorens het volledig is afgebroken door de natuur. Het zijn dit soort cijfers die ons als consument moeten behoeden voor domme handelingen en vervuilende acties. Probeer thuis gewoon eens al je afval te scheiden. Het kost weliswaar iets meer moeite, maar met een prullenbak die twee ruimtes heeft en iets meer nadenken draag je je steentje al bij.

Begin bij jezelf alvorens het grote plaatje kan veranderen

Zoals hierboven meermaals aangegeven kunnen wij niemand de les lezen. Het is slechts een poging om jullie duidelijk te maken hoe ernstig de situatie op dit moment is. We kennen allemaal wel de uitdrukking ‘de put dempen als het kalf verdronken is‘, dat is precies hoe wij op dit moment met onze aarde omgaan. Eigenlijk is het al te laat en hebben we de natuur en ons milieu onherstelbare schade berokkend, maar toch willen we dit effect terugdraaien. Laten we daar met z’n allen dan ook iets bewuster voor zorgen en proberen om te redden wat er nog te redden valt. Heel veel kleine stappen in de goede richting worden uiteindelijk samen één grote stap. Het begint allemaal bij jezelf.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel