Het is donderdag, eind van de middag, je gaat nog even trainen voordat je het vroege weekend (donderdag studentenavond?) gaat inluiden met een drankje, of twee, of drie. Maar is dat wel zo slim? Wat voor effect heeft de alcohol die je erin giet na een intensieve training? En is er verschil tussen mannen en vrouwen?
Slechter herstel door alcohol
Er is met onderzoeken getest wat voor invloed alcohol heeft op je spierherstel na een training. In een onderzoek werd gekeken naar de afgenomen maximale kracht die proefpersonen konden leveren na de alcoholinname. De proefpersonen trainden, dronken vervolgens alcohol en werden daarna nogmaals op kracht getest. De personen die alcohol hadden geconsumeerd konden de tweede test, veel minder kracht leveren dan de controlegroep die sinaasappelsap had gedronken. Maar waarom?
Spiergroei = spierherstel. Wanneer het spierherstel langer duurt, duurt het dus ook langer voordat ze gegroeid zijn. Een verminderde maximale kracht duidt dus op een verminderd herstel.
De oorzaken hiervan..
Mindere anabole werking
Je spieren zullen minder groeien. Fosforylisering is nodig voor spiergroei. Dit betekent dat er een fosforgroep aan een molecuul in een spiercel wordt geplakt, waardoor je spiercellen actiever worden en meer energie krijgen. Wanneer je alcohol drinkt wordt proces geremd! En minder fosforylisering = minder spiergroei.
Minder testosteron
Testosteron speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van spiermassa, ook bij vrouwen! Bij alcoholgebruik is er echter alleen een effect bij mannen. Onderzoek toont aan dat 3 à 4 glazen wijn of bier al voor een verlaging van 7% van het testosterongehalte zorgen bij mannen. Het effect bij oudere mannen is ook nog eens groter. Bij oudere mannen daalt het testosterongehalte 2 keer zoveel als bij jongvolwassenen.
“Alcohol is positief voor spiergroei bij vrouwen!”
Bij vrouwen is er juist een omgekeerd effect! Bij hoge doseringen alcohol stijgt het testosterongehalte bij vrouwen juist!
Hoger stresshormoon
Na de alcoholinname stijgt het stresshormoon: cortisol. Alcohol beïnvloedt namelijk de HPA-as (hypothalamic-pituitary-adrenal), waar cortisol aangemaakt wordt. Cortisol heeft een katabole werking, wat betekent dat het spieren afbreekt. Dit wil je niet!
Uitdroging
Voor spiergroei is vocht nodig. De eiwitsynthese in je spieren kan namelijk inactief worden bij een vochttekort. Alcohol zorgt voor uitdroging en is daarmee dus slecht voor je spiergroei!
Conclusie
Alcohol en spiermassa gaan dus niet samen. Alcoholische dranken remmen anabole processen, verlagen het testosterongehalte (bij mannen), stimuleren katabole processen door de stijging van cortisol en zorgen voor uitdroging. Trainen voor een avondje drinken zal dus helaas niet leiden tot maximale biceps..
Lees ook:
Het drinken van wijn voor het slapen, helpt bij het afvallen?
Mix jij alcohol met light producten? Dan wordt jij sneller dronken!
Deze alcoholische dranken bevatten weinig calorieën