Als je net begint met sporten dan kan je voor het volgende dilemma komen te staan: wel of geen eiwitshakes? In de sportschool zie je bijna iedereen met de bekende fitness beker lopen, maar laten we eerlijk zijn: die gekleurde poedertjes zien er niet heel aantrekkelijk uit. Zijn eiwitshakes wel zo gezond als iedereen zegt?


Voordelen van eiwitshakes

Het is natuurlijk niet voor niets dat bijna iedere fanatieke sporter aan de eiwitshakes zit. Eiwitshakes werken namelijk als aanvulling op je voeding na een training. We hebben ten slotte niet altijd tijd om direct na het sporten een maaltijd klaar te maken. Toch is het belangrijk om na je training voldoende eiwitten binnen te krijgen. Deze helpen namelijk met het herstel en de bouw van je spieren. Het is heel simpel: hoe meer spieren je kweekt, hoe meer vet je verbrandt. Eiwitten zijn dus van essentieel belang als je spieren wilt kweken, maar kunnen ook helpen wanneer je probeert af te vallen. Met eiwitshakes kan je gemakkelijk het aantal eiwitten in je voeding verhogen en kan je direct na je training innemen.

Nadelen van eiwitshakes

Helaas hebben eiwitshakes ook enkele nadelen. Zo is het belangrijk dat je bijhoudt of je niet té veel eiwitten binnenkrijgt. Dit is namelijk ongezonder dan je denkt. Een regelmatig overschot aan eiwitten geeft namelijk een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, lever- en nierproblemen en meer. Heb je al een eiwitrijke voeding? Kijk dan uit dat je niet te veel eiwitten binnenkrijgt. Een ander nadeel is dat een eiwitshake vaak niet alleen uit eiwit bestaat. Een watermeloen smaakje en een kleurtje komt natuurlijk niet vanzelf. Ook worden er vaak geraffineerde suikers toegevoegd die ook helemaal niet goed voor ons en ons lichaam zijn.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt verschilt per persoon. Ben je een fanatieke sporter? Dan kan je aanhouden dat je per kilo lichaamsgewicht zo’n 1,8 gram eiwitten per dag binnen moet krijgen. Voor iemand die niet sport zal dit echter veel lager liggen.

In principe zijn eiwitshakes dus niet ongezond, maar het is belangrijk dat je dit gebruikt als aanvulling op je voeding, zeker niet als vervanging. Kijk dus eerst hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt en hoeveel je al binnenkrijgt met voeding. Misschien heb je die shakes wel helemaal niet nodig. Daarbij is het beter om voor biologische eiwitshakes te kiezen, zonder smaak- en zoetstoffen dus. Dit is misschien wel minder lekker, maar hou in je achterhoofd dat je zo’n shake neemt om gezonder en fitter te worden, en daar gaan deze stoffen je niet bij helpen.

Lees meer over sport:

Eiwitshakes: hoe gezond zijn ze nou echt?

Dit moet je doen om een killerbody te krijgen

Eiwitshakes: hoe gezond zijn ze nou echt?

Deze 7 gezonde snacks helpen bij het afvallen

Eiwitshakes: hoe gezond zijn ze nou echt?

Dit zijn de fitnesstrends voor 2020