Of je het nou energiedrank drinkt om wakker te blijven tijdens het autorijden, het gebruikt als pre-workout om beter te presteren in de sportschool of gewoon omdat je het lekker vind. Kun je het gebruik ervan misschien maar beter afbouwen. Nieuw onderzoek laat namelijk zien wat voor schade het caffeïne-goedje je lichaam precies allemaal aan doet.

Zó slecht is energiedrank dus voor je!


Onderzoek

Het onderzoek werd gepubliceerd in journaal of the American Heart Association en werd uitgevoerd door Amerikaanse militairen. Er werden 18 jonge mensen verdeeld over twee groepen, waarvan de ene groep energiedrank met suiker en caffeïne voorgeschoteld kreeg en de andere groep energiedrank gemaakt van limoensap en kersensiroop moesten drinken. Op de zesde dag wisselde de groepen van drankje en aan het einde werden hun bloeddruk en hartactiviteit gemeten.

Hieruit bleek dat de deelnemers die de energiedrank vol met suiker en caffeiïne dronken, al na twee uur -na het drinken van het drankje- een heel anders hartrime hadden dan normaal. Dit kan gevaarlijk zijn. Daarnaast was hun bloeddruk ook nog eens veel hoger.

Diabetes type II

Seidell is hoogleraar Voeding & Gezondheid aan de VU Amsterdam vertelt tevens aan NOS dat het nog meer schadelijke effecten heeft. “De suikers vullen niet en je blijft dus gewoon dooreten en -drinken zoals je normaal doet, waardoor het een extra dikmaker is. Door alle suiker heb je bovendien als jongere op latere leeftijd ook kans op diabetes type II. Het drankje is daarnaast zo zuur dat als je het veel drinkt, je last kan krijgen van tanderosie – je tanden lossen dan langzaam op.”

Slecht slapen

Maar de lijst houdt ook daar nog niet op. “Sommigen drinken het de hele dag door en kunnen dan ’s nachts niet meer slapen. De volgende dag komen ze vermoeid terug op school of werk en de enige manier waardoor ze dan weer alert worden, is het drinken van nieuwe energiedrank.”

Sport

Als laatst wil Seidell nog een fabeltje uit de lucht halen. “De drankjes worden altijd geadverteerd met extreme sporten en idolen zoals Max Verstappen. Maar energiedrankjes zijn absoluut geen sportdrankjes. De drankjes zijn ontwikkeld om je hersenen een oppepper te geven, niet je spieren. Bij het sporten kan je beter gewoon water blijven drinken.”

Toch maar overstappen op gewoon een bakkie pleur in de ochtend?


Lees ook:

Zoveel calorieën zitten er in je favoriete koffies van Starbucks!

Dit 10 minuten trucje geeft je meer energie dan een kop koffie!

5 gezonde koffies die je een flinke boost geven in de ochtend!