Je kent vast het gevoel van een lekker opgeruimd en schoon huis wel? Dat fijne gevoel van geen rondslingerende spullen, het gevoel van ruimte en overzicht. Een opgeruimd huis, zorgt voor meer rust in je hoofd. Vanuit het comfort in je huis groeit je creativiteit en levenslust. Een opgeruimd huis geeft niet alleen rust in je hoofd, het opruimen zelf zorgt er ook voor dat je rustig wordt. Doordat je geconcentreerd bezig bent met opruimen en schoonmaken ben je helemaal ‘in het nu’. Je hebt op dat soort momenten even geen verplichtingen, zorgen of to-do lijstjes om af te werken. Je creëert letterlijk ruimte.


Durf weg te gooien

Een verradelijke gedachten die we allemaal wel kennen, ‘Dat komt vast nog weleens van pas’. Wees eerlijk, hoe groot is de kans je die stapel tijdschriften nog eens leest? Wanneer je je minder hecht aan spullen kun je het makkelijker weggooien. Realiseer dus dat je niet gelukkig wordt van meteriële zaken. Door je minder te hechten aan spullen hoef je ook minder op te ruimen en gooi je iets veel makkelijker weg.

Zorg voor een routine

Alles wat we uit routine doen kost ons weinig energie. Breng minstens vijf routines aan op de rommelige plekken in huis. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Elke avond alle spullen van de bank halen
  2. Na het ontbijt de tafel helemaal leegmaken
  3. Elke ochtend de bedden opmaken
  4. Oude kranten direct opbergen
  5. Alle lege flessen elk weekend wegbrengen.

Maak je van deze kleine taken een gewoonte? Dan zul je zien dat er meteen veel minder pullen om op te ruimen zijn en om je zorgen over te maken.

Grote schoonmaak

Twee keer per jaar is het tijd voor de grote schoonmaak. Eentje in het voorjaar en de ander in het najaar. Neem alle plekken waar je normaal niet komt mee. Op, achter en onder de kasten, banken, verwarmingen en gordijnroedes.  Klop de zware vloerkleden uit en lucht alle kamer lekker door. Hang in het voorjaar je wintergarderobe weg en tover je lente en zomeroutfits weer tevoorschijn. Hoe je dat goed opruimt vind je in het artikel over je eigen kledingkast! 


Lees ook:

8 tips om meer rust in je hoofd te creëren

Waarom je rommelige keuken zorgt dat je niet afvalt!

Een rommelige of saaie werkplek? Beide blijken slecht voor je brein!