Glycemische lading, glycemische Index, insuline resistentie, diabetes type 2, bloedsuikerspiegel.. Misschien zeggen deze woorden je helemaal niks, misschien weet je al een beetje wat wij bedoelen en heb je er al ervaring mee. We leggen hieronder  precies uit wat de GI en GL is en hoe je dit toe kan toepassen in jouw gezonde leefstijl.


Vaak zijn éen van deze dingen de redenen waarom mensen niet af kunnen vallen, je het bekende 16:00 middag dutje nodig hebt en/of altijd moe wakker wordt. Ja, dit heeft allemaal te maken met jouw bloedsuikerspiegel die schommelt.

Bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose die in ons bloed zit. Glucose is de brandstof voor onze cellen en krijgen we binnen via ons eten in de vorm van koolhydraten (suikers en zetmelen). Daarom voel jij je ook altijd zo energiek nadat je die banaan hebt gegeten, omdat je je lichaam letterlijk brandstof (glucose) hebt gevoerd. Maar vaak voel jij je ook slap als je een tijdje niet hebt gegeten en soms worden mensen zelf misselijk of duizelig. Dit komt dan omdat jouw bloedsuikerspiegel laag is. Hoe slapper jij je voelt, hoe erger de piek is geweest, dus hoe erger de daling! Daarom is het het fijnst voor jou en je lichaam om niet zo’n erge pieken en dalingen te creëren. Betekent dit tevens dat jij kan zorgen, dat je de hele dag door gelijkmatig energie kan hebben? Ja! Dit kan, zodra jij weet hoe jouw bloedsuikerspiegel werkt en hoe je het beste je lichaam kan voeden op basis van de Glycemische Lading (GL) waarde van een product.

Glycemische Lading

De GL van een product geeft de mate aan, waarin de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een gemiddelde portie van een product. Hoe lager het getal hoe lager de piek in je bloedsuikerspiegel. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het verschil tussen stokbrood en volkoren spelt brood.  Stokbrood heeft een GL van 30 terwijl volkoren spelt brood een GL van 12 heeft. Nu begrijp je misschien de term ‘snelle koolhydraten’ ook beter. Alle producten met een waarde van 15 en hoger vallen daaronder.

Anders gezegd: Snelle koolhydraten zorgen er dus voor, dat je een flinke piek in je bloedsuiker krijgt, maar tegelijkertijd zorgen ze voor een hele snelle daling.

Glycemische Index

Ja, die heb je ook nog. Het enige verschil tussen de Lading en Index is dat de Glycemische Lading de waarde laat zien met een gemiddelde hoeveelheid. De Glycemische Index (GI) kijkt niet naar de hoeveelheid, terwijl het natuurlijk wel van belang is om te weten hoeveel je consumeert.

Gevolgen van een hoge bloedsuikerspiegel

  1. Overgewicht. Zodra je lichaam een overschot aan glucose in het bloed krijgt dan zet die het direct om in vet.
  2. Vatbaarder voor ontstekingen. Dit kan verschillen van artritis tot hoofdpijn. ( Dit legt ook gelijk uit waarom veel mensen vaak hoofdpijn krijgen na het eten van veel suiker.) Glucose is een heel plakkerig molecuul en hecht zich vooral graag aan eiwitten. Als glucose reageert met eiwitten ontstaan er onoplosbare en schadelijke ‘versuikeringsproducten’. En deze producten maken je vatbaarder voor ontstekingen.
  3. Slecht imuunsysteem. Veel glucose in het bloed heeft ook een negatief effect op de werking van je immuunsysteem. Vitamine C is heel belangrijk voor witte bloedcellen om virussen en bacteriën te kunnen bestrijden. Vitamine C heeft een vergelijkbare chemische structuur als glucose en als er veel glucose in het bloed zit wordt dat opgenomen door de cellen in plaats van de vitamine C.
  4. Depressie. Bij een hoge bloedsuikerspiegel stijgt de aanwezigheid van een neurotransmitter in de hersenen die gelinkt is aan depressie klachten. Ook verzwakt deze neurotransmitter de verbindingen in de gebieden van het brein waar zelfperceptie en emoties gecontroleerd worden.
  5. Hart en vaatziekten. Een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel verhardt de bloedvaten. Glucose wordt hard in aanraking met vloeistof. Vetten uit het bloed blijven dan makkelijker aan de wanden van de bloedvaten kleven wat leidt tot aderverkalking en dus stroomt het bloed minder goed door naar je organen, vaten en hart.
  6. Insuline resistentie. Of ook wel, Diabetes Type 2. Zodra je dit hebt komt het omdat je al voor een langere periode een hoge bloedsuikerspiegel hebt. Je zult merken dat je niet af valt, lage energie hebt en altijd honger hebt.  Om dit om te draaien en om er vanaf te komen is heel moeilijk. In mijn volgend artikel ga ik hier dieper op in.  

Hoe zorg je dat jouw bloedsuikerspiegel laag/stabiel blijft?

  1. Let op de Glycemische lading van een product! Er zijn veel verschillende tabellen online te vinden, zelf vind ik deze éen van de beste! Probeer dus echt producten te kiezen met de laagste GL.
  2. Eet niet de hele dag door. Zodra jij 5 maaltijden per dag eet blijft jouw bloedsuikerspiegel de hele dag door hoog. Dit betekent dus ook dat je geen vet verbrandt en raakt je lichaam eigenlijk lui. Je voert het de hele dag door brandstof/glucose en je lichaam is constant bezig met het verteren en verbranden van de koolhydraten.

Het zal misschien moeilijk zijn om op het begin over te schakelen maar je zult merken dat je er veel voordelen uit zult halen. Geen hoofdpijn meer, geen trillend/ duizelig gevoel als je een tijd niet meer hebt gegeten, niet meer direct iets te hoeven eten zodra je wakker bent en vooral de hoge energie die je zult voelen omdat je lichaam nu zelf energie maakt in plaats van al die koolhydraten waar die het eerst uit haalde!


Lees ook:

Deze boeken leren je alles wat je nog niet wist over eten!

Shocking! Deze alledaagse dingen hebben enorme invloed op je hormonen

Ik ging van onzeker en mollig naar extreem dun, naar gezond en gelukkig; dit is mijn transformatie