Heb jij vaak last van een hongerig gevoel? Voel je vlak nadat je iets hebt gegeten soms je maag alweer knorren? Dat kan meerdere oorzaken hebben. Wij hebben de oorzaken van een hongerig gevoel voor je verzameld.


1. Je eet geen ontbijt

Een goed ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. De uitspraak ‘ontbijten is het belangrijkst’ bestaat niet voor niets en dat laat zich in de loop van de dag ook wel zien. Van niet ontbijten kan je buikpijn en zelfs kramp krijgen van de honger, en je kan later op de dag gaan snacken. Door goed te ontbijten krijg je meer proteïnen binnen en zul je later op de dag minder zin hebben in ongezond eten.

2. Dehydratatie

Wanneer je je maag hoort knorren, denk je al snel dat je honger hebt. Maar niets is wat het lijkt: je hersenen halen soms het gevoel van honger en dorst door elkaar waardoor ze soms het verkeerde signaal kunnen sturen. Drink daarom wanneer je je maag hoort knorren eerst een groot glas water.

3. Te weinig slaap

Je zult het niet verwachten, maar ook je slaapkwaliteit kan invloed hebben op je eetgedrag. Door te weinig slaap zijn de hersenen niet in staat om te vertellen wat je nodig hebt en wat je al op hebt. Het lichaam kan door vermoeidheid ook vertellen dat je juist honger hebt. Doordat je lichaam meer insuline aanmaakt, verbranden de suikers die je op hebt sneller waardoor je meer trek krijgt in zoet eten.

4. Stress

Stress is (helaas) bij veel dingen een vervelende factor. Het maakt het stofje cortisol vrij, waardoor je een hongerig gevoel krijgt. Je krijgt daardoor meer zin in ongezond eten. Gelukkig zijn er een aantal manieren om van die stress af te komen.

5. Mindless eten

Niet letten op wat je eet, noemen ze tegenwoordig ook wel mindless eten. Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens onoplettend een hele zak chips leeggegeten terwijl je een spannende film aan het kijken was. Na de film heb je daar gelijk spijt van. Dit komt omdat je niet oplet tijdens het eten. Je bent gefocust op de film, waardoor je hersenen geen ‘ik-heb-genoeg’-singalen afgeven. Let er daarom dus op dat je altijd bewust en mindful eet, zo kan je lichaam beter aangeven of het genoeg eten heeft gehad.

6. Verkeerde voeding

Het hebben van een hongerig gevoel kan ook liggen aan de voeding die je binnen krijgt. Brood, koekjes, frisdrank en andere ongezonde snacks vullen namelijk voor een tijdje, maar zorgen uiteindelijk voor extra veel honger. Dat komt omdat ongezond eten je bloedsuikerspiegel snel laat stijgen, maar ook weer snel laat dalen, waardoor je dus een hongerig gevoel krijgt.

Zie ook

Heb jij vaak last van een hongerig gevoel? Dit zijn de 6 oorzaken

Deze 3 oefeningen helpen jou bij het afvallen

Heb jij vaak last van een hongerig gevoel? Dit zijn de 6 oorzaken

Alles wat je moet weten over veganisme

Heb jij vaak last van een hongerig gevoel? Dit zijn de 6 oorzaken

Met deze tips krijg je meer energie in de ochtend