Met haar fotogenieke straatjes en grachten, is Leiden de perfecte stad voor een dagje uit. Ook voor vegan eten is de stad een absolute must visit. Veel gezellige lunchrooms breiden de veganisische opties uit in hun menu. Daardoor is er een ruime keuze aan heerlijk plantaardig eten om uit te kiezen. Lees hier wat de leukste vegan hotspots in Leiden zijn.


ROOS

Vegan-friendly lunchroom ROOS is een ware hotspot in Leiden. In dit gezellige plekje kan je de hele dag door ontbijten en lunchen. Neem bijvoorbeeld één van de chia puddings als ontbijt, of lunch met een bietenhumus broodje of een buddha bowl. Ook hebben ze vegan bananenbrood met maple syrup, perfect voor de zoete trek. ROOS biedt dus genoeg lekkers als je vegan eet. Tip: ROOS is ook dé plek voor een heerlijk kopje koffie!

Adres: Botermarkt 12, Leiden

Logica

Lunchroom Logica mag niet uit het lijstje ontbreken. Ze gebruiken namelijk 100% biologische producten en ook hier zijn er meerdere veganistische opties om uit te kiezen. Zo hebben ze veganistisch gebak, vegan sandwiches (met vegan mozzarella!), vegan borrelhapjes, een vegan soep en vegan salade. De lunchroom ligt daarbij in een prachtig oud pand aan de gracht; super Instagrammable dus.

Adres: Stille Rijn 11, Leiden

Lot en de Walvis

 Ondanks dat er geen apart veganistisch menu is, biedt de leuke lunchroom Lot en de Walvis genoeg veganistische opties. Met vegan gerechten zoals een ‘veggie flatbread’, een vegan salade met parelcouscous en een Marokkaanse soep is er genoeg keuze voor een lekkere vegan lunch of snack. Daarbij heeft de lunchroom een gezellig terras gelegen aan een haven waar je ook lekkere drankjes kan bestellen (perfect voor bij de vegan borrelhapjes). Zeker de moeite waard dus als je in Leiden bent.

Adres: Haven 1, Leiden

De tuin van de smid

De bijzondere lunchroom gelegen in een prachtige Leidse tuin, probeert zo duurzaam mogelijk met het milieu en hun eten om te gaan. Zo is de menukaart grotendeels biologisch en vegetarisch, én er is een ruime keuze uit veganistisch eten. Zo hebben ze veganistische wraps, burgers en broodjes, maar ook kun je kiezen uit plantaardige borrelhapjes of een vegan stukje taart. Of neem bijvoorbeeld de Dutch Weed Burger, die helemaal plantaardig is! De Tuin van de Smid is wel iets buiten het stadscentrum, dus ideaal als je wat langer de tijd hebt in Leiden.

Polderpad 8, Leiden

Het Slachthuis

 Schrik niet van de naam: het Slachthuis heeft namelijk een volledig plantaardig menu. Gelegen in het poortgebouw in de oude meelfabriek van Leiden, is deze vegan hotspot een unieke plek om lekker te gaan lunchen. Van vegan taarten en borrels tot aan gezonde vegan lunch opties: lunchroom Het Slachthuis heeft het allemaal.

Adres: Meelfabriekplein 1, Leiden

Yoghurt Barn

Als je een yoghurt liefhebber bent, zit je bij de Yoghurt Barn in Leiden goed. Hier komt yoghurt in alle soorten en maten. Zo is er van bijna elke yoghurtsoort een vegan optie om uit kiezen. Ook als je niet zo’n fan bent van yoghurt, kan je hier terecht voor een lekker ontbijtje, lunch of tussendoortje. Yoghurt Barn biedt namelijk ook vegan smoothies en chia puddings aan. Perfect dus voor als je zin hebt in iets lekkers!

Adres: Aalmarkt 19, Leiden