Wanneer je nieuwe dingen wilt leren eten, zijn er een aantal dingen belangrijk om op te letten. Je kunt er niet vanuit gaan dat je meteen alles lust. Wellicht heb je het vroeger niet leren eten of hoefde het niet meer te eten wanneer de smaak je niet beviel. Toch is het vervelend wanneer je met een groep gaat eten of wanneer je in een restaurant bent. De volgende tips zullen je helpen, zodat je in ieder geval graag wil proeven.

1. Begin bij het begin

Begin bij het ‘zachtste’ product van de categorie. Wanneer je bijvoorbeeld kaas niet lekker vindt, begin dan niet meteen met het proeven van geitenkaas. Geitenkaas heeft een erg heftige smaak, waardoor het je waarschijnlijk meteen zal afschrikken wanneer je niet van kaas houdt Begin dus bij een zachte jonge kaas. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor vis. Witvis heeft een erg neutrale smaak. Wil je vis leren eten, maakt dan een neutrale witvis voor jezelf klaar.

2. Combineren

Combineer de dingen die je minder lekker vindt, met dingen die je wel lekker vindt om te eten. Zo kun je bijvoorbeeld kaas over je spaghetti strooien of een groente die je minder lekker vindt door je noodles doen. Dit verzacht de smaak, maar je leert de smaak wel kennen.

3. Niet dwingen om te proeven

Of het nu om jou zelf gaat of om een ander, dwingen om te eten is nooit verstandig. Het ontwikkelen en wennen aan een nieuwe smaak, zal altijd langzaam gaan. Soms kun je het beste beginnen met het nemen van kleine hapjes.

4. Zorg dat het lekker smaakt

Laat de smaak van hetgeen dat je wilt leren eten niet de overhand voeren. Zorg dat je het goed op smaak brengt en probeer verschillende bereidingswijzen. Zo kun je spruitjes koken, maar ook grillen of bereiden in de oven.

5. Maak het gerecht mooi op

Het oog wil natuurlijk ook wat! Naast de smaak, kan het mooi opmaken van een bord ook helpen. Hoe smakelijker het eten eruitziet hoe liever iemand het opeet. Zorg er dus voor dat het eten er uitnodigend uitziet.

Lees ook

Iets leren eten? Zo pak je het aan!

Voortaan eet jij liever een zoete aardappel!

Iets leren eten? Zo pak je het aan!

De vijf populairste voedseltrends voor 2019