Wanneer je ’s avonds laat na een lange dag in bed ligt, check je nog even gauw je telefoon om te zien wat je vandaag allemaal gemist hebt. Als je eenmaal gaat slapen merk je waarschijnlijk dat dit hierna toch een stuk minder goed lukt. Dit heeft te maken met het blauwe licht waar je zojuist naar hebt gestaard. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat blauw licht schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid.


Wat is blauw licht?

Het daglicht bestaat uit verschillende kleuren, zoals rood licht, groen licht en blauw licht. Elk soort licht heeft een eigen golflengtebereik. Lange golflengten hebben minder energie, terwijl korte golflengten veel meer energie hebben. Blauw licht heeft een kortere golflengte dan andere kleuren, en dit betekent dat het doordringend vermogen erg hoog is. In andere woorden: blauw licht is erg helder, dringt tot diep in je ogen door en heeft een hoog energieniveau. De belangrijkste natuurlijke bron van blauw licht is de zon, dit is ook de reden dat de lucht blauw kleurt als de zon schijnt. Daarnaast is het blauwe licht van de zon ook erg belangrijk om ons overdag wakker te houden, het remt namelijk het slaaphormoon melatonine. Doordat het blauwe licht gedurende de dag afneemt, worden we voorbereid op de nacht.

Apparaten zoals je telefoon, laptop en televisie geven ook blauw licht af, maar dan kunstmatig. Bij kunstmatige verlichting nemen de blauwe golven niet af, waardoor onze biologische klok voor de gek gehouden wordt, door het te laten denken dat het nog midden op de dag is. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat langdurige blootstelling aan blauw licht schadelijke gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Het is niet voor niks dat veel apparaten tegenwoordig een ‘Night Shift’ functie hebben, hierdoor wordt het beeldscherm van je apparaat een stuk geler naarmate de avond valt.

De gevaren van blauw licht

1. Slaaptekort

Door het blauwe licht wordt de productie van het slaaphormoon melatonine geremd. Overdag wil je dit juist, of als je ’s nachts moet werken kan het ook handig zijn, maar als je ’s avonds wilt slapen kan het ervoor zorgen dat dit niet lukt. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat mensen die dagelijks en langdurig gebruik maken van lichtgevende schermen 42 minuten korter slapen dan degenen die dit niet doen. Het is dus niet zo’n gek idee om je telefoon even weg te leggen voordat je gaat slapen.

2. Digital Eye Fatigue

Digital Eye Fatigue is een type oogvermoeidheid die voorkomt bij mensen die veel op schermen kijken. Je kunt hierbij last krijgen van droge of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, vermoeidheid, moeite om te focussen, gevoeligheid voor licht, overmatig tranen en dubbel of wazig zien. Je kunt het verhelpen door je scherm zo nu en dan even uit te zetten en genoeg te knipperen met je ogen.

3. Netvliesschade

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een overmatige blootstelling aan blauw licht ook netvliesschade kan veroorzaken. Blauw licht passeert het hoornvlies en de lens van het oog, voordat het in het netvlies wordt geabsorbeerd. De cellen in het netvlies zijn erg gevoelig voor blauw licht waardoor ze beschadigd kunnen raken, en uiteindelijk kan dit het gezichtsvermogen aantasten.

Je ogen beschermen

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden waarmee je je ogen kunt beschermen tegen blauw licht. Je kunt natuurlijk je scherm wat vaker wegleggen, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Hieronder zetten we een paar andere opties voor je op een rij.

  1. Neem een 20/20/20 pauze van je scherm. Neem hierbij elke 20 minuten een korte pauze, en kijk hierbij 20 seconden lang naar iets dat zich op 6 meter (20 feet) afstand bevindt. Een korte pauze kan al veel betekenen voor je ogen.
  2. Draag een speciale blauwlicht blokkerende bril. Dit soort brillen hebben filters in hun lenzen die blauw licht blokkeren of absorberen om door te dringen. Dit voorkomt droge en branderige ogen, en zorgt ervoor dat je melatonineproductie niet wordt beïnvloed.
  3. Zorg voor een grotere afstand tot het scherm. Apparaten die we dichterbij onze ogen houden, zorgen voor een grotere blootstelling aan blauw licht.

Lees ook

Dit is waarom het belangrijk is om je ogen te beschermen tegen blauw licht

Wat is aromatherapie en hoe werkt het?

Dit is waarom het belangrijk is om je ogen te beschermen tegen blauw licht

Dit is wat jouw slaaphouding zegt over jouw persoonlijkheid

Dit is waarom het belangrijk is om je ogen te beschermen tegen blauw licht

Deze 3 signalen geven aan dat jij vezels te kort komt