Het dieet zonder koolhydraten is zeer populair. Het is duidelijk dat een zo laag mogelijke inname van suiker het risico op overgewicht en diabetes vermindert. Maar uit onderzoek blijkt dat een koolhydraatarm dieet tot ongunstige effecten kan leiden. Vooral de lage hoeveelheid vezels en het hoge vetgehalte van een koolhydraatarm dieet leidt tot ongunstige invloeden op de darmflora.

koolhydraatarm dieet: Hoe goed is het voor je?


Er zijn heel veel mensen die de afgelopen jaren koolhydraten uit hun voedingspatroon hebben geschrapt omdat ze denken dat suiker slecht is. Sterker nog, dat denken ze niet alleen bij suiker, maar ook bij andere koolhydraten zoals brood, rijst, aardappel en bananen.

Koolhydraatarm dieet

Het gehalte van koolhydraten kan best wat omlaag en dat van vet wel wat omhoog. Belangrijk is dan wel dat er sprake is van het kiezen van koolhydraatbronnen met een hoog vezelgehalte en vooral onverzadigde vetbronnen. Maar het meest effectief in het voorkomen van overgewicht en diabetes is een gelijktijdige aanpassing van meerdere leefstijlfactoren. Denk daarbij naast gezond eten ook aan kwantitatief minder eten, stoppen met roken, matig alcoholgebruik en meer beweging.