Misschien klinkt het je wel bekend in de oren: er komt een nummer op dat je raakt, en plots gaan al je haren recht overeind staan: kippenvel. Het doet je bijvoorbeeld denken aan een speciaal moment of een persoon die veel voor je betekent. Uit onderzoek blijkt dat je reactie op muziek veel kan zeggen over je persoonlijkheid.
Kippenvel door muziek
De Fransen noemen het ook wel “frisson”. Als je kippenvel krijgt van iets dat je raakt, zoals mooie muziek. Lang niet iedereen ervaart dit gevoel, maar als je dit wel ervaart, kan het volgens wetenschappers iets zeggen over de manier waarop je brein in elkaar steekt. Onderzoekers aan de Harvard University onderzochten 20 studenten waarvan de helft kippenvel kreeg door muziek, en de andere helft niet. De onderzoekers kwamen erachter dat de kippenvelgroep een andere hersenstructuur had, dan de deelnemers die dit niet ervoeren.
Intensere emoties
Volgens de onderzoekers zouden mensen die kippenvel krijgen van muziek meer vezels hebben in het gedeelte van de hersenen waarin het gehoor verbonden wordt met het deel van de hersenen dat emoties reguleert. Kort door de bocht betekent dit dat als je kippenvel krijgt van muziek, je intensere emoties ervaart dan de mensen die dit niet hebben. Daarnaast zouden deze mensen ook een grotere verbeelding hebben, dieper op hun emoties kunnen reflecteren en de natuur en schoonheid beter kunnen waarderen.
Factoren die meespelen
Het muziekgenre blijkt geen rol te spelen bij het krijgen van rillingen. De deelnemers uit het onderzoek kregen kippenvel van zowel klassieke muziek als hip-hop. Er zijn wel een paar factoren die de kans op kippenvel vergroten:
- Muziek die geleidelijk opbouwt naar een emotionele anticlimax.
- Als er onverwachte wendingen voorkomen in een nummer, zoals het horen van een ander muziekinstrument of nieuwe stem.
- Als de luisteraar een emotionele herinnering heeft aan het nummer.