Buiten sporten met dit zomerse weer is heerlijk. Hoewel er talloze sporten zijn die buiten te beoefenen zijn, is er één al jaren populair: hardlopen. Hierbij is het erg belangrijk dat je een goed paar hardloopschoenen hebt. Maar wanneer moet je je hardloopschoenen nou eigenlijk vervangen voor een nieuw paar?


Blessures

Bij hardlopen is het natuurlijk erg belangrijk dat je schoenen comfortabel zitten. Op schoenen die knellen of niet goed passen zal je het niet lang volhouden. Maar als jij je perfecte paar hardloopschoenen na jaren rennen niet vervangt, dan is het toch tijd om afscheid te nemen. Ondanks dat ze nog lekker aanvoelen, kunnen versleten hardloopschoenen de kans op blessures namelijk aanzienlijk verhogen omdat de demping vermindert.

Aantal kilometers

Wanneer je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn hangt af van verschillende factoren. Hoe meer je erop rent, hoe sneller ze uiteraard verslijten. Door te kijken naar het aantal kilometers dat je erop hebt gerend is dus een goede indicatie. In principe zou je je hardloopschoenen elke 1000 kilometer moeten vervangen. Het is dus handig om dit bij te houden doormiddel van een logboek of een sportapp.

Slijtage van hardloopschoenen

Het is vrij makkelijk om zelf te zien wanneer je schoenen aan vervanging toe zijn. Wanneer je slijtage ziet onder de hak en de bal van je voorvoet dan is het tijd voor vervanging. Om een snellere slijtage van je schoenen te voorkomen is het belangrijk om je schoenen na een training te laten rusten. Je hardloopschoenen hebben zo’n 48 uur nodig om te herstellen van een rondje hardlopen. Als je vaak rent doe je er dus goed aan om twee paar hardloopschoenen aan te schaffen. Verder zal het materiaal van de schoen natuurlijk ook met de tijd verouderen. Ieder jaar dat een schoen ongedragen in de kast staat neemt de kwaliteit al met zo’n 10 procent af. Ga je kijken voor nieuwe stappers? Kies dan niet voor een model van één of meerdere jaren oud, maar ga voor een iets duurder nieuwer model.

Lees ook

Op dit moment moet je je hardloopschoenen vervangen

Met deze 4 manieren maak je hardlopen leuker

Op dit moment moet je je hardloopschoenen vervangen

Werkt het om af te vallen door te hardlopen?

Op dit moment moet je je hardloopschoenen vervangen

Hoeveel dagen per week zou je moeten hardlopen?