Als we denken aan luchtvervuiling, denken we al snel aan de gezondheidsgevolgen van al de ingeademde fijnstoffen. Maar veel mensen weten niet dat ook onze huid hierdoor veel te verduren krijgt. De minuscule vloeibare en vaste deeltjes veroorzaken namelijk veel schade, het gevolg hiervan is versnelde huidveroudering. Zijn er nog meer invloeden? En kunnen we dit eigenlijk makkelijk tegengaan?

Hoe ontstaat luchtvervuiling?

Luchtvervuiling is een wereldwijd probleem. Toch ziet deze vervuiling er overal anders uit. De mensen die in een drukke stad wonen hebben natuurlijk veel meer last van luchtvervuiling, dan wanneer je op het platteland woont. De lucht wordt vervuild door onderanderen fijnstoffen en stikstofoxiden. Maar vervuiling ontstaat ook door de reactie van deze stoffen met zonlicht. Gelukkig valt de luchtvervuiling in Nederland nog relatief mee vergeleken met warme gebieden. Toch hebben deze fijnstoffen veel negatieve invloeden op onze huid.

Wat doen fijnstoffen met onze huid?

Onze huid komt veel met vervuilde lucht in aanraking. Hoe meer uitlaatgassen hoe meer sporen op je huid achterblijven. Wanneer je huid met vervuilde lucht in aanraking komt, starten er oxidatieprocessen wat zorgt voor ontstekingsfactoren. Hierdoor breekt het collageen af en de kans op pigmentvorming wordt dan steeds groter.

Maar wat is collageen eigenlijk? Collageen heb je nodig om je huid elastisch te houden en rimpels te voorkomen. Door de vervuiling zal huidveroudering steeds sneller toe nemen. Geen paniek! Er zijn gelukkig genoeg manieren om dit te voorkomen!

Gebruik de juiste reinigingsproducten

Het is erg belangrijk om je huid te beschermen tegen deze negatieve invloeden van buitenaf. Doe dit vooral niet met ingrediënten die te zwaar zijn en voor irritaties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan dagelijkse producten als een dagcrème of nachtcrème, zodat je huid gehydrateerd blijft. Want ook al ben je een dagje make-uploos, het blijft super belangrijk om je huid dagelijks te reinigen. Er verschijnen steeds meer producten op de markt, speciaal ontwikkeld voor onze stadse levensstijl. Ze bevatten een beschermend laagje tegen toxische stoffen. Bovendien is het handig om een crème te gebruiken met SPF. Niet enkel luchtvervuiling, maar ook de stralen van de zon kunnen namelijk erg schadelijk zijn voor je huid. En je zult er gelukkig niet minder bruin van worden!


Lees ook:

5 plantaardige beauty-foods voor een mooiere huid!

Is het branden van kaarsen slecht voor onze gezondheid?

Dit is waarom regelmatig scrubben zo goed is voor je huid!