We denken over wat komt, over wat is geweest en wat we anders hadden kunnen doen. Denken dat doen we de hele dag door. Wist je dat we maar liefst 60.000 tot 80.000 gedachten per dag hebben? Dat is één gedachte per 1,2 seconde. Iedereen kan mediteren, maar waarom doen we het dan niet? De misverstanden die zijn ontstaan hebben veel mensen afgeschrikt. Ongemakkelijk zitten, door dag en dauw opstaan, dat willen we toch niet? 99% van de mensen die misschien ooit zouden willen mediteren, begint er daardoor niet aan. Misschien moet je het toch een keer proberen? Pak nu je kans.
Mediteren, is het ook voor jou weggelegd?
Meditatiehouding
Wees je bewust van het feit dat gedachtes een begin, midden en eind hebben. Tussen die gedachten zitten pauzes, die noemen we de ’tussenruimte’. En in die tussenruimten kunnen we ‘stilte’ vinden. Stel er komt een gedachte (wat dus vrijwel altijd is) bij je op tijdens een meditatie, word je dan bewust van die gedachte en breng vervolgens je aandacht terug naar je ademhaling. Steeds weer opnieuw. Je zult merken dat door oefening de pauzes tussen jouw gedachten steeds langer worden. Probeer niet stil te zitten, maar balans te zoeken tussen de stilte aan de ene kant en gedachten aan de andere kant.
Meditatie; het tegenovergestelde van moeten
Voor velen voelt meditatie als een verplichting. Onthoud dan goed dat meditatie een vrije keuze is die je maakt om jezelf stilte te geven. Meditatie is dus het tegenovergestelde van moeten. Het maakt ons juist los van verplichtingen. Mensen nemen zich vaak voor om meteen twee keer per dag een half uur te mediteren. Het resultaat is weerzin. Waarom gun je jezelf geen introductie? Bijvoorbeeld door mediteren op te nemen in je dagelijkse handelingen. Pak je kansen om te mediteren. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, want ademen doe je overal en als je je adem tot in je buik volgt ben je al aan het mediteren.
Voor wie?
Er zijn veel “verschillende” mensen die mediteren. Er zijn zelfs mensen die mediteren zonder enige interesse in spiritualiteit. Zij komen af op het onderzoek dat bewijst dat meditatie kan helpen tegen een hoge bloeddruk. Er zijn mensen voor wie meditatie het enige kwartiertje rust op een dag is. Zweverig is de stempel die onze maatschappij op meditatie heeft gedrukt. Echter heeft diezelfde maatschappij er voor gezorgd dat steeds meer mensen behoefte hebben aan stilte. Even weg van alle drukte, van al het moeten en alle verwachtingen. Geef daarom gewoon een eigen naam aan meditatie, want ook dat klopt! Mediteren is echt voor iedereen die er voor openstaat.
Waar blijft het wonder?
Als het je is gelukt om de vooroordelen achter je te laten en daadwerkelijk dat momentje stilte voor jezelf te reserveren, zijn je verwachtingen vaak hoog gespannen. En dan gebeurt er dus niets! Meditatie is ook geen garantie op een mystieke ervaring. In tegendeel, er hoeft niet bijzonders te gebeuren. Meditatie geeft ons het vermogen om alles even stil te zetten en om in die ruimte tussen onze gedachten te komen. Dat geeft rust, waarna we meer in balans terug komen in de realiteit.
Meditatie oefening: de 16 seconden meditatie
Een beginnersoefening voor mediatie is “de geleide gedachte”. Als je hersens bezig zijn met een herhaalde gedachte, bijvoorbeeld tellen, kunnen ze geen andere gedachten verwerken. Dat geeft focus en controle. In het geval van deze oefening tel je mee met de fases in je ademhaling. Adem eerst langzaam in vier tellen in (1-2-3-4-). Tel dan vier tellen rust af (4-3-2-1), zonder ademhaling. Adem dan in vier tellen uit (1-2-3-4). Tel nu vier tellen rust af (4-3-2-1), zonder ademhaling.
Succes!
Lees ook:
Deze meditatie helpt je bij het accepteren en houden van jezelf!