Hier bij Freshhh zijn we dol op yoga. Hoe kan dat ook anders? Het is een prachtige bewegingsvorm die lichaam en geest harmoniseert, rust brengt en daarbovenop nog oneindig veel andere voordelen heeft. Je kunt yoga strikt gebruiken als meditatievorm, maar je kunt ook heel je workoutschema rond yoga opbouwen. Of je doet het gewoon lekker allebei!

Tip: Start je dag ontspannen met de zonnegroet

Een van de eerste uitdagingen als beginnend yogi is het vinden van gepaste lessen. Hoewel yogastudio’s als paddenstoelen uit de grond schieten nu yoga zo sterk aan populariteit wint, vindt niet iedereen een ideale yogastudio of -leerkracht in de buurt. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van opties om online yoga te volgen. Dit is in eerste instantie handig omdat er ontzettend veel vormen van yoga zijn, en het best prijzig kan zijn om al die soorten een keer uit te testen. Daarnaast geven deze online yoga lessen je ook de mogelijkheid om yoga in te lassen op dagen dat je geen tijd hebt om zo’n les fysiek bij te wonen, én heb je de vrijheid om te kiezen wanneer en waar je yoga volgt.

Dit lijstje bevat enkele van de beste yogavideo’s en -leraren die het internet te bieden heeft. Hopelijk is dit voor jou al een mooi begin voor je online yoga avontuur!

1. Yoga with Adriene: de koningin van online yoga

Adriene is direct mijn persoonlijke favoriet. Ze is ontzettend hartelijk, maakt regelmatig grapjes en geeft je een fijn gevoel. Fouten maken is bij haar onderdeel van de les. Haar kanaal telt niet enkel yoga flows voor elk niveau, maar je vindt er ook voor zowat elke houding een uitgebreide tutorial, van neerwaartse hond tot de gevreesde ‘crow pose’ of kraaienhouding. Als yogalerares heeft ze ervaring met het werken met echte leerlingen, en dat merk je ook in haar video’s. Bij elke pose geeft ze alternatieven en weet ze aan te geven waar moeilijkheden zich kunnen voordoen.

Hoewel ze haar video’s uiteraard op voorhand opneemt, krijg je bijna het gevoel dat ze bij je in de kamer zit en opmerkt waar je misschien wel eens de mist in kunt gaan. Ze maakt dan ook al zo’n zes jaar dit soort online yoga tutorials, en houdt duidelijk rekening met wat in de commentsectie wordt gezegd. Met een kleine zeshonderd video’s heb je ook meer dan genoeg online yoga lessen om uit te kiezen!

Je vindt op dit kanaal:

  • Yoga challenges – een maand lang volg je elke dag een online yoga les die verder bouwt op de vorige lessen.
  • Foundations of yoga – een reeks waar telkens stap voor stap uitgelegd wordt hoe je tot een bepaalde houding komt.
  • Yoga for weight loss – online yoga lessen met een focus op inspanning. Hieronder vind je ‘yoga for core and booty’.
  • Thematische video’s – lessen met een bepaald thema, gaande van ontspanning tot creativiteit opwekken. Probeer ‘yoga for risk takers’ bijvoorbeeld eens uit!

2. Yoga met Milou: online yoga in het Nederlands

Hoewel er meerdere Nederlandstalige yogakanalen te vinden zijn, lijkt het aanbod toch eerder beperkt. De meest bekende kanalen, die van yogatv en yogamagazine, ben je vast wel al tegengekomen – in dit lijstje zullen we het dan ook hebben over online yoga met Milou! Milou is een ontzettend vrolijke meid die vol levenslust en passie online yoga lessen geeft. Ze doet het nog niet zo lang – op dit moment telt haar kanaal een kleine twintig video’s – maar haar spontane, gezellige aanpak is alvast veelbelovend. Hopelijk krijgen we hier binnenkort meer van te zien!

In bovenstaande video geeft Milou je een yin yoga practice. Ideaal als laatste activiteit voor het slapengaan!

3. Yoga by Candaca: online yoga voor beginners

Yoga by Candace is een uitstekend kanaal voor wie graag een meer technische uitleg krijgt tijdens zijn of haar practice. Candace weet op zo’n manier online yoga les te geven dat zelfs de meest onervaren yogi mee kan volgen.

In bovenstaande video vind je een vinyasa flow voor beginners. Dit is een opeenvolging van yogahoudingen waar veel aandacht besteed wordt aan de overgang van de houding naar de andere.

4. The Yoga Room: online yoga voor iédereen

In 2010 besloot Zelinda Yañez een yogakanaal op te starten waar iedereen, ongeacht zijn fysieke capaciteiten, welkom was om online yoga lessen te volgen. Je vindt er dan ook video’s gericht op mensen met grotere lichamen, mensen in revalidatie of mensen met ziektes die het moeilijk maken een gewone yoga les te volgen. Daarnaast geeft Zelinda ook begeleide meditaties en vind je op haar kanaal tips om jezelf in staat te stellen toch mee les te volgen in een studio.

In de video hierboven volg je een les die zich focust op het bovenlichaam. Samen met Zelinda wordt je mondeling begeleidt. Je kunt dus perfect je ogen sluiten en de gesproken instructies volgen.

5. Online yoga: kundalini met Emmanuelle

Kundalini yoga is een van de meer mystieke yogavormen. Er wordt veel aandacht besteed aan de ademhaling, en er wordt gewerkt met chakra’s en nadi (de paden waar de prana, onze levensenergie, door stromen). Hoewel er veel kundalini video’s online staan, ontbreekt het die video’s vaak aan de juiste sfeer om kundalini yoga in te beoefenen. Deze komt alvast in de buurt!

Yogi Emmanuelle is een energiewerker, en weet zijn lessen diepgang te geven doch luchtig te houden. Hij heeft helaas niet veel werk online staan, maar zijn video’s zijn getekend door een gevoel van vrijheid en creativiteit.

Bonusvideo

In deze video spreekt Swami Tadatmananda over kundalini yoga en de westerse interpretatie daarvan. Er worden geen yoga oefeningen voorgedaan, maar er wordt wel verder ingegaan op het idee achter en de werking van kundalini. Interessante video voor wie benieuwd is naar de traditie die deze mysterieuze yogavorm omkadert!

Sidenote!

Wanneer je online yoga volgt, is het echter wel belangrijk dat je de juiste leerkracht uitkiest. Er zijn erg veel online kanalen waar je online yoga kunt volgen, maar niet ieder kanaal biedt dezelfde kwaliteit. Het is belangrijk dat je een leerkracht vindt die bij je past, en dat die leerkracht zich er van bewust is dat je tijdens het geven van een online yoga les weinig of zelfs geen zicht hebt op hoe je leerling het doet. Het risico op blessures of het fout uitvoeren van een oefening is groter tijdens zo’n online yoga les. Laat dat je echter niet afschrikken! Het mooie aan yoga is dat je, als je er een gewoonte van maakt, je al gauw je eigen lichaam beter leert kennen. Zo kun je zelf ook mee waken over je fysieke welzijn.

Lees ook

5 x de meest inspirerende online yoga lessen

De perfecte oefeningen voor het verlengen van je hamstrings

5 x de meest inspirerende online yoga lessen

Weekschema waarmee jij snel leniger wordt!

5 x de meest inspirerende online yoga lessen

4 x Yoga oefeningen voor sterkere rugspieren