Eerder schreven we al over de betekenis van deze ontspannende vorm van yoga: maar wat zijn dan de grootste voordelen van Yoga Nidra, en waarom zou je er aan moeten beginnen? Ga er goed voor zitten, wij leggen het je grondig uit.


Kort samengevat: wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een vorm van yoga waarbij je in een toestand van diepe ontspanning komt. Je balanceert als het ware tussen slapen en wakker zijn. Door op je rug te liggen in een gestrekte houding, ontspant je hele lichaam omdat het in slaaptoestand is.

Voordelen van Yoga Nidra:

Slaap

Het klinkt heel logisch: Yoga Nidra heeft erg veel invloed op je slaap. Er wordt zelfs gezegd dat Yoga Nidra voelt als 3-4 uur slaap – en dat terwijl je niet eens slaapt. Je krijgt er een energieboost van, omdat het voelt alsof je lekker 3 uurtjes hebt geslapen, maar dat helemaal niet zo is. Door Yoga Nidra te beoefenen verbetert daarom ook je slaapkwaliteit. Heb je last van slaapproblemen? Dan is deze vorm van yoga misschien wel ideaal voor jou. Doordat je slaapkwaliteit dus verbetert, val je ’s avonds sneller in slaap en wordt je ’s ochtends beter wakker, omdat je ontspannen bent. Tip: yoga-oefeningen voor het slapen zijn ook érg handig voor een betere slaapkwaliteit.

Mindset en gezondheid

Een ander voordeel aan Yoga Nidra is dat je betere concentratie en creativiteit ontwikkelt, je sneller (en beter!) kunt ontspannen en dat je minder angst en stress ervaart. Doordat je tijdens Yoga Nidra lekker ontspant, kun jij je veel beter focussen tijdens situaties waar je scherp moet zijn. Daarnaast is Yoga Nidra ook erg goed voor je gezondheid: doordat je ontspant, dalen je hartslag en bloeddruk en neemt je spierspanning af. Hierdoor kan het spijsverteringssysteem goed zijn werk doen en heeft je lichaam de kans om zich te herstellen van bijvoorbeeld een lange werkdag of een heftige sportsessie.

Tot slot zit je na het beoefenen van een Yoga Nidra-sessie lekker in je vel en heb je meer energie voor een dag dan je eerder had. Meer energie ook dus om eens lekker een stukje te wandelen of een extra dagje naar de sportschool te gaan. Super handig, toch?

Zie ook

Alle voordelen van Yoga Nidra op een rijtje

Bikram Yoga: wat is het en wat zijn de voordelen?

Alle voordelen van Yoga Nidra op een rijtje

Beginnen met yoga? Dit zijn de makkelijkste yoga houdingen

Alle voordelen van Yoga Nidra op een rijtje

5 tips wanneer je thuis yoga doet

Alle voordelen van Yoga Nidra op een rijtje

5 Yin Yoga slaapoefeningen voor een betere nachtrust

Alle voordelen van Yoga Nidra op een rijtje

5 x de meest inspirerende online yoga lessen