Is die kip nog goed? Zou ik die snijplank met talloze krassen niet vervangen? Orde houden in de keuken is vaak helemaal niet zo simpel. Toch zijn er enkele zaken waar je echt rekening mee moet houden, waar je misschien in eerste instantie helemaal niet over nadenkt.

Oude kruiden, restjes? Wat je wel en absoluut niet kunt bewaren in de keuken!


1. Vervang je spons

Waarschijnlijk gebruik jij ook een spons om borden en bestek mee schoon te maken, maar een spons zelf schoon houden is moeilijk. Een nieuwe kopen of hem in de magnetron stoppen om van bacteriën af te komen is misschien een optie maar dat is niet genoeg. In sponsjes zitten namelijk vele gaatjes, en daarin verstoppen zich talloze bacteriën. Om deze reden is het belangrijk om je spons regelmatig te vervangen. Nog beter is eigenlijk een washandje te gebruiken in plaats van een spons. Deze kan je namelijk makkelijker wassen, bacteriën hebben minder gemakkelijk vrij spel, het is goed voor het milieu en de portemonnee.

2. Zeg nee tegen restjes waarvan je niet meer weet wanneer je ze klaarmaakte

We maken het allemaal wel eens mee. Je komt net thuis na ene lange werkdag en trekt met een rammelende maag de koelkastdeur open. Tot jouw grote spijt ben je vergeten gisteren inkopen te doen en vind je alleen nog een restje van eergisteren, of was het nu toch van vorige week? De beste keuze die je nu moet maken? Gooi het weg en bestel iets anders. Ook al zit er geen schimmel op, kan je er nog wel ziek van worden.

3. Zeg gedag tegen spullen uit de vriezer met een laagje ‘sneeuw’

Ziet jouw eten eruit alsof het helemaal is ondergesneeuwd? En moet je goed kijken om te kijken wat het eigenlijk is? Dan is het tijd om er afscheid van te nemen. In dit geval zijn de bacteriën niet het probleem. Maar de smaak zal wel erg droog of vervaagd zijn.

4. Vervallen of niet?

Allemaal hebben we wel eens een fles tomatenketchup vastgehouden die over de datum was en gedacht: hiervan zal ik niet doodgaan. Vaak kan je namelijk een product dat een paar dagen over datum is nog perfect opeten. Maar na een lange tijd is het wel echt tijd om gedag te zeggen. Een trucje: ziet de textuur er anders uit? Dan mag het in de vuilnisbak.

5. Oude kruiden

Misschien wordt het eens tijd voor een grote schoonmaak. Het kruidenrek mag daar zeker niet aan ontsnappen. Voor als je het nog niet wist: kruiden beginnen namelijk hun smaak na ongeveer een jaar te verliezen.

6. Ingesneden snijplank

Of je nu een exemplaar van plastic of van hout hebt, barsten of sneden zijn teken dat die snijplank van jou aan vervanging toe is. Bacteriën houden ervan om in de groeven te kruipen waar we ze helaas niet uit kunnen halen.

7. Vlees dat een geurtje heeft

Vind je nog een stuk vlees terug in de koelkast dat niet fris ruikt en waar vocht uitloopt? Gelijk weg ermee. Als het niet lekker ruikt, gaat het ook niet lekker smaken. In het ergste geval kan je er ook nog eens heel ziek van worden.