Gooi jij je voedsel weg als het over datum is? Of eet jij toch nog je yoghurt als het een dag over tijd is? Laten wij ons teveel beïnvloeden door de houdbaarheidsdatum en gooien wij daarom onnodig eten weg? De universiteit van Wageningen deed hier onderzoek naar.


Weggooien of gebruiken?

Sommige doen er moeilijk over, en de ander eet zijn yoghurt wel gewoon nog 2 dagen over datum. Uit een onderzoek van GFK blijkt dat 41% van de consumenten hun voedsel blindelings weggooit als het over datum is.

De universiteit van Wageningen heeft de vraag, Wat is de invloed van de houdbaarheidsdatum op het gedrag van de consumenten? beantwoord. Het blijkt nu dus dat de cijfers op de verpakkingen zeker invloed op ons gedrag hebben. Als de ’ten minsten houdbaar tot’ datum weggelaten wordt, dan zullen we minder producten zo snel weggooien. Er zal ongeveer 30 procent minder voedsel verspild worden wanneer de ‘Ten minsten houdbaar tot’ veranderd wordt naar ‘Lang houdbaar’. Dit gaat dan wel om producten die langer te gebruiken zijn. Dit zijn producten zoals rijst en pasta en soep uit blik.

Verschillende datums

Voedselproducten hebben door Europa regels opgesteld gekregen. Door deze regels is het verplicht om datums op etiketten te vermelden. Dit geld niet bij vers fruit, groenten, kauwgom, azijn, keukenzout, wijn, drank met meer dan 10% alcohol, brood of suiker.

Yoghurt en melk bevatten een ‘Ten minsten houdbaar tot’ datum. Die datum garandeert de veiligheid en de smaak bij het product. Als het product dan over datum is, is de kwaliteit misschien wat minder maar je kan het wel nog gebruiken. Het is bij dit soort producten wel van belang dat je eerst even ruikt of proeft of het nog lekker is.

Bij de ’te gebruiken tot’ producten is het een ander verhaal. Deze datum staat voornamelijk op makkelijk bederfelijke producten zoals vlees en vis. De datum is ook echt de laatste dag waarop je het product nog veilig kan gebruiken. Na die datum kunnen ziekteverwekkers ontstaan die je niet kunt zien, ruiken of proeven.


Lees ook:

6 verrassende plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen!

Pittige ravioli met zoete aardappel en kokosmelk (vegan)

Gezondheidsexperts waarschuwen: Stop met het eten van Tilapia!