Heb je last van stress? Dan kan het zijn dat je weleens een paniekaanval hebt gehad. Dit kan plotseling en heel onverwachts beginnen. Het kan zijn dat je het juist krijgt als je in spannende situaties terecht bent gekomen of zomaar uit het niets. Het is handig als je weet wat de aanleiding is van een paniekaanval.

Hoe herken je een paniekaanval

Hartkloppingen 

Tijdens een paniekaanval ontstaat een snellere hartslag. Dit komt omdat je lichaam in een gevaar of vluchtmodus zit. De hartkloppingen die je op dat moment ervaart kan heftig zijn. Door de paniek wil je heel graag je hartslag weer rustig krijgen. Maar stevige hartkloppingen kunnen lang aanhouden. Als het voor jouw gevoel niet snel afzakt, wordt de paniek alleen nog maar groter en daardoor worden de hartkloppingen nog erger. Focus daarom op iets heel anders dan constant op je hartslag te letten.

De ademhaling wordt sneller 

Ook wel hyperventilatie genoemd. Tijdens een paniekaanval krijg je de ademhaling niet meer onder controle. Je gaat sneller ademhalen en er kan een druk op de borst ontstaan. Hyperventilatie kan lang aanhouden, om de ademhaling weer rustig te krijgen kan je het volgende doen. Leg allebei de handen op je buik en adem diep in en weer uit, focus hierbij vooral op je buik.

Een duizelig gevoel

Licht in het hoofd, alles gaat om je heen draaien. Het gevoel dat je binnen enkele minuten kan flauwvallen is sterk aanwezig. Als je dit gevoel krijgt probeer dan een rustig plekje op te zoeken, waar je even kan zitten.

Je begint te zweten

Omdat je tijdens een paniekaanval veel stress ervaart, gaat jouw lichaam daar op reageren. De meeste mensen gaan dan heel erg zweten om oververhitting tegen te gaan. Dit hoeft niet alleen bij een paniekaanval te zijn, soms krijg je al klamme handjes als je zenuwachtig bent, bijvoorbeeld als je voor een groep mensen moet spreken.

Tips bij een paniekaanval

  1. Ontdek wat of waar jij een paniekaanval van krijgt. Zo wordt je zelf bewust wat de oorzaak kan zijn.
  2. Ga de situaties of locaties niet uit de weg waar jij een paniekaanval hebt gehad. Anders wordt de angst alleen nog maar groter.
  3. Zoek afleiding door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan of een filmpje te kijken die je opvrolijkt.
  4. Probeer een ademhalingsoefening te doen, zodat je stressniveau weer afzakt.
  5. Praat met iemand die je vertrouwd en durf toe te geven dat je een paniekaanval hebt. Zij kunnen je in de gaten houden of alles goed gaat en heel belangrijk geruststellen.

Tip: probeer zoveel mogelijk manieren te vinden die helpen stress te verminderen. Voor ieder mens helpt iets anders, doe vooral wat voor jou het prettigst aanvoelt. 

Lees ook

Paniekaanvallen: hoe herken je het en handige tips

6 natuurlijke middelen tegen angst en stress

Paniekaanvallen: hoe herken je het en handige tips

Waarom dagelijks mediteren zo goed voor je is!