Tegenwoordig hebben veel mensen moeite met op tijd naar bed gaan. Acht uur slaap aantikken ho maar… we hebben wel ‘belangrijkere dingen’ te doen. Met alleen maar stress, een hoge werkdruk en een telefoon die continu trilt, lijkt slaap skippen een logisch iets… of toch niet?

Slaap problemen

We weinig slaap is slechter voor je lijf en huid dan je denkt. Slaaptekort verkort namelijk de cruciale tijd die je lijf nodig heeft om zich te herstellen. Daarom hebben wij hier een overzicht met wat er allemaal gebeurt met je lijf wanneer je slaap mist.

1. Je wordt sneller ziek

Door slaaptekort verslechtert je immuunsysteem. Je lichaam krijgt niet genoeg tijd om zich te herstellen, waardoor je weerstand daalt en je vatbaarder bent voor virussen en infecties. Redenen genoeg om dus eerder onder de wol te kruipen.

2. Je bent gestresst

Als je slaap niet genoeg benut maakt je lichaam automatisch het stresshormoon cortisol aan. Dan maakt het niet uit of je tot diep in de nacht met deadlines bezig was of dat je gewoon aan het Netflixen was. Slaaptekort = slaaptekort.

3. Je huid wordt gortdroog en je hebt meer kans op rimpels

Als je slaapt mist, kan het pH-nivea van je huid dalen, waardoor het vochtgehalte in je gezicht vermindert. Maar… dat is lang niet alles. Als je namelijk meerdere nachten slaapt mist, maakt je lichaam extra cortisol aan. Dit hormoon zet je collageen-aanmaak in de wacht. Dat betekent eigenlijk dat het zorgt voor een doffe, grauwe, ongezonde huid. Ook vergroot het de kans op rimpels.

4. Je hebt last van puffey eyes

Wanneer je corisol level omhoog schiet, houd je ook meer vocht vast, wat dus uiteindelijk wallen veroorzaakt. Drink dus zodra je opstaat veel water en loop meteen naar de koelkast waar je met het oog op toekomstige noodgevallen oogpads hebt ingelegd.

5. Je hebt 24/7 honger

Je hersenen krijgen energie van voedsel en slaap. Als één van deze energiebronnen wegvalt, compenseert je lijf dit met een andere energie-bron, bijvoorbeeld je maag. Het gevolg is dan: extra ghreline (hongerhormoon) aanmaak, waardoor je nog meer zin krijgt in eten en je niet meer kunt stoppen met het leegplunderen van je koelkast. Dat moeten we niet hebben.

6. Je hebt last van moodswings

Nee, dit is geen fabeltje. Slaapgebrek kan ervoor zorgen dat je humeurig, chagrijnig of verdrietig (zonder reden) bent. Je hersenen krijgen namelijk niet de kans om emotionele gebeurtenissen of andere informatie te verwerken. Merk je dat je vaak humeurig bent? Probeer dan wat langer te slapen.

7. Je gewicht neemt toe.

Als je minder dan 7 uur slaapt, activeert alles wat met vet-opslag te maken heeft in je lichaam. Daardoor houdt je lichaam automatisch meer vetten vast dan normaal.

8. Je hebt plots last van een pukkel-uitbarsting

Als je weinig waarde hecht aan je bed, dan maak je waarschijnlijk meer cortisol aan. Hierdoor wordt ook de productie van (acne en puistjes veroorzaakt) talg verhoogd. Zo word je de volgende ochtend niet alleen gebroken wakker, maar is je huid ook extra gevoelig voor puistjes én vroegtijdige veroudering.

9. Je kunt je niet goed concentreren

Het kan zelfs zo zijn dat je bepaalde dingen compleet vergeet omdat je hersenen niet voldoende tijd krijgen om zich te herstellen. En wanneer je een tekort aan slaap hebt, neemt je reactievermogen en reflex af. Niet zo handig dus!


Lees ook:

Is het mogelijk om slaaptekort in te halen?

Met dit trucje val je binnen 1 minuut in slaap!

Deze 10 dingen doet jouw lijf dus als jij slaapt!