Kan je geboren worden met de drang om te reizen? Misschien heb je wel  een vriend of vriendin in jouw vriendengroep die maar blijft reizen en ondertussen al de helft van de wereld heeft gezien. Elke keer stapt hij of zij weer alleen in een vliegtuig om naar dat ene eiland te gaan met een naam waar je nog nooit van hebt gehoord.Grote kans dat die vriend of vriendin het wanderlust-gen bezit.

Onderzoek

Volgens onderzoek komt de drang om te reizen voor uit het wanderlust-gen, beter bekend als DRD4-7R. DRD4 heeft invloed op je dopamine aanmaak (een stofje die je hersenen aanmaakt,waarmee je wordt aangespoord om nieuwe dingen te ontdekken) en heeft daarmee weer effect op je motivatie en gedrag. DRD4-7R komt volgens wetenschappers bij 20 procent van de mensen voor en zorgt voor een gevoel van rusteloosheid en nieuwsgierigheid.

Verslaving

Het gevoel van rusteloosheid zorgt er volgens de wetenschappers voor dat mensen die dit gen hebben meer risico willen nemen. Bioloog Dawn Maslar, van de Kaplan Universiteit, heeft een studie gedaan die volgens haar overtuigend aangeeft dat er een relatie is tussen dit gen en het aantal stempels in een paspoort van een persoon. De aanmaak van dopamine wanneer je een nieuwe plek op de wereld ontdekt werkt namelijk verslavend. En dus wil je telkens nieuwe plekken bezoeken om dat gevoel opnieuw te ervaren.

Genetisch bepaald

Volgens Maslar kan je helemaal niks doen aan een reisverslaving. Het komt door de dopamine aanmaak van je lichaam, die overigens bij mensen die vaker reizen meer wordt aangemaakt.  Heel jammer voor ons uit dit onderzoek van Maslar blijkt ook dat het wanderlust-gen grotendeels voorkomt in Zuid-en Noord-Amerika. Dus mocht je familie hebben in Zuid of Noord-Amerika, dan bezit jij misschien ook wel dit wanderlust-gen.


Lees ook:

Een gezonde en sportieve vakantie, dicht bij huis! (video)

De beste (en leukste!) voorbereiding van je vakantie!