Na het paleo dieet en keto dieet uitvoerig besproken te hebben, gaan we het vandaag hebben over het sirtfood dieet – het stirfood dieet moet nog worden uitgevonden. Grappen en grollen terzijde, het sirtfood dieet werd voornamelijk populair dankzij Adele, die er (op haar beurt) haar gewichtsverlies aan te danken had. Maar wat is dat sirtfood dieet? En… waarom heeft het zo’n vreemde naam? Oh, en werkt het ook?
Wat is het sirtfood dieet?
We zullen beginnen bij het begin: wat, in ’s hemelsnaam, is sirtfood? Het antwoord is gelukkig relatief eenvoudig. Sirtfood is voedsel dat veel ‘sirtuine activators’ bevat. Stoffen dus die sirtuine activeren, een stof die onder meer invloed heeft op ons metabolisme, het verouderingsproces, cel vernieuwing en daarnaast ook ontstekingsremmend werkt.
Voorbeelden van sirtfood zijn kappers, citrusvruchten, boerenkool, appels, dadels soja en, natuurlijk, de twee meest geliefde sirtfoods: chocolade en rode wijn. Inderdaad, dit dieet moedigt het consumeren van rode wijn en chocolade aan! Hoera!
Tijdens het sirtfood dieet ga je dus enerzijds je calorieopname beperken door minder te eten. Anderzijds ga je bepaalde voeding mijden, en vervangen door sirtuinerijke voeding zoals in bovenstaand lijstje.
Werkt het sirtfood dieet?
Toen Aidan Goggins en Glen Matten met een dieet op de proppen kwamen dat chocolade en rode wijn niet als gevaarlijke voeding zag, scoorden ze bijna meteen een hit. Dat ze op de steun van Adele konden rekenen hielp natuurlijk ook ontzettend. Maar werkt het dieet eigenlijk echt (beter dan andere diëten)?
Daar is de wetenschap nog niet helemaal aan uit. Sirtuine heeft dan wel een rol op het metabolisme, daarin is de stof niet de enige – de meeste stoffen hebben namelijk rechtstreeks of onrechtstreeks wel een zekere invloed op dat metabolisme. De vraag die veel sceptici zich dus stellen is of het sirtfood dieet echt zoveel effectiever is dan andere diëten.
Feit is, in ieder geval, dat je gewicht kunt verliezen met dit dieet. En dat je ondertussen gewoon lekker chocolade mag eten en rode wijn mag drinken. Win-win toch!?