Afvallen zonder dieet

Kamp je al langer met het probleem dat afvallen niet lukt? Onthoud: aandacht maakt alles mooier. Steek je al veel aandacht in jouw afvalproces, bijvoorbeeld door verschillende diëten te volgen. Dan kan het zijn dat je de focus verkeerd legt. Elk lichaam is anders, dus elk lichaam vraagt om een andere aanpak.

Wist je dat je ook kunt afvallen zonder dieet? In dit artikel leggen we je precies uit hoe afvallen zonder dieet een succesverhaal wordt. Met voldoende lichaamsbeweging, slaap en verstandige voedingskeuzes kun je prima gewicht verliezen zonder daarvoor je eetgewoontes drastisch te wijzigen.


1. Beweeg voldoende

Over het algemeen wordt ons aangeraden minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen. Je kunt die lichaamsbeweging heel vrij invullen. Hier alvast enkele tips.

  • Neem de fiets waar mogelijk en laat de auto staan.
  • Kun je zonder auto niet op je bestemming komen? Parkeer dan een eindje van je bestemming en wandel het laatste stukje van en naar de auto.
  • Las minstens één keer per week een sportmoment in. (Met deze sporten verbrand je de meeste calorieën!)
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Probeer deze yoga oefeningen voor achter je bureau.
  • Begin met yoga of pilates – doe bijvoorbeeld om de dag een sessie van een halfuurtje.

Hoe meer beweging je inlast, hoe sneller je kunt afvallen zonder dieet!


2. Drink voldoende water

We zeiden het eerder al en herhalen het met plezier nog eens: water is de beste vriend van wie gewicht probeert te verliezen. Ga je afvallen zonder dieet, dan is water je partner in crime. Ga dagelijks voor een inname van 30 ml keer je lichaamsgewicht in kilo’s en help je lichaam overtollig vet weg te spoelen.

Daarnaast krijg je ook minder snel zin in suikerrijke dranken die heel wat meer calorieën bevatten dan een glas water. Les je dorst dus zoveel mogelijk met water, indien gewenst kun je wat citroensap, munt, komkommer en/of gember toevoegen. Wees creatief: je kunt heel wat kanten op met dit soort suikervrije ‘frisdrank’. Extra bonus: citroensap gaat ook huidveroudering tegen!


3. Slaap genoeg

Voldoende slaap is noodzakelijk voor een gezonde stofuitwisseling. Daarnaast vermindert het stressklachten, die ervoor kunnen zorgen voor meer gewichtstoename. Wie gaat afvallen zonder dieet, houdt zich daarom best aan de aanbevolen acht uur slaap per nacht.

afvallen zonder dieet
Photo by Kinga Cichewicz

4. Kies je voeding verstandig

Wanneer je wilt afvallen zonder dieet, doe je er goed aan wat aandacht te besteden aan wat je precies eet. Zo spelen vitamines en hormonen een grote rol in het afvalproces. Daarnaast hebben veel voedingsmiddelen een gezondere variant waar meer vezels in zitten. Vervang bijvoorbeeld wit met bruin brood, eet zilvervlies of bruine rijst in plaats van witte, en ga voor light varianten van yoghurt, room en melk.

Zorg er ook voor dat je voldoende eet van deze gezonde dingen, dan heb je minder snel trek in suikerrijke producten én behoud je een gevuld gevoel door de dag heen. Bonus: vezelrijke voeding als bruin brood vult beter dan vezelarme voeding als wit brood! Zo kun je zonder voeding te schrappen toch afvallen zonder dieet.


5. Voeg proteïnen toe aan elke maaltijd

Proteïnen zijn niet enkel noodzakelijk, ze dragen ook bij aan het opbouwen van spiermassa én zijn daarenboven ook nog eens uitermate geschikt om dat gevulde gevoel op te wekken. Begin de dag bijvoorbeeld met yoghurt of een smoothie, eet ’s middags een omelet en sluit de dag af met een proteïnerijke salade of deze heerlijke ovenschotel met kip en mozzarella.


Tip: Val voordelig af met de Weight Watchers kortingscode!

Meer over afvallen

Afvallen zonder dieet: zo doe je dat

Super proteïne salade met kip en quinoa!

Afvallen zonder dieet: zo doe je dat

Afvallen lukt niet: dit kan de oorzaak zijn

Afvallen zonder dieet: zo doe je dat

Wil je afvallen? Vergeet dan je vitamines niet!

Afvallen zonder dieet: zo doe je dat

Ik eet onder mijn caloriebehoefte, maar afvallen lukt niet meer

Afvallen zonder dieet: zo doe je dat

Dit moet je dus écht niet doen als begint met afvallen