Stress is nooit goed, maar helaas ontkomen we er niet aan. Van het te laat komen voor de bus tot de enorme druk op werk. Alles kan bijdragen aan je stressniveau. Stress kan veel invloed hebben. Niet alleen op hoe we ons voelen, maar ook op onze gezondheid. Als je te veel stress ervaart kan dit op lange termijn ook voor vervelende klachten zorgen. Het is dus belangrijk dat je hier wat aan doet. Deze 7 tekenen wijzen erop dat je te veel stress hebt.


Deze tekenen wijzen erop dat je te veel stress hebt:

1. Je bent constant moe

We hebben allemaal wel eens een dag (of een week) dat we niet vooruit te branden zijn, maar bij te veel stress houdt dit weken of zelfs maanden aan. En dan hebben we het niet over gewoon moe zijn. Nee, bij te veel stress voelt het alsof je lood aan je benen hebt. Het kost je ontzettend veel energie om de kleinste dingen ondernemen en het enige waar je naar vooruit kijkt is het moment dat je eindelijk weer in je bed ligt.

2. Slaaptekort

Je bent eindelijk de dag doorgekomen en dan is het eindelijk zo ver: je mag naar bed. Ondanks dat je helemaal gesloopt bent doe je geen oog dicht. Dit is één van de alarmbellen van het hebben van te veel stress. Je komt maar niet in slaap, want nu je eindelijk een momentje niets doet heeft de stress tijd om je hoofd binnen te dringen. Hierdoor kom jij niet in slaap, waardoor je nog meer gestrest raakt wat het nog moeilijker maakt om in slaap te komen. Probeer deze cirkel maar eens te verbreken.

3. Je bent snel geïrriteerd en emotioneel

De altijd zo vrolijke jij komt nog maar zelden in je naar boven. Je bent prikkelbaar, snel boos en kan zomaar in tranen uitbarsten. Dit komt niet alleen doordat je vermoeid bent, maar ook omdat je lichaam probeert te ontladen waar het kan. Het ergste is dat je na zo’n woede-aanval of huilbui zelf ook niet helemaal weet waarom je zo reageerde.

4. Je vergeet van alles

Jij had altijd een geheugen als een… ehm, hoe ging die uitdrukking ook alweer. Ohja: olifant! De laatste tijd is je geheugen ver te zoeken. Je vergeet belangrijke afspraken en kan je ook niet meer herinneren of je de wasmachine nou wel of niet aan had gezet. Door de chaos die stress veroorzaakt kan je niet meer normaal denken.

5. Je eet veel te veel of juist veel te weinig

Dit verschilt per persoon: de één die stopt zichzelf helemaal vol terwijl de ander niks meer door zijn keel krijgt. Stoppen met eten kan ook komen omdat sommige mensen bij te veel stress misselijk worden. De ander grijpt juist naar comfort food om zich beter te voelen.

6. Geen zin meer in seks

Is jouw libido net zo laag je energielevel? Ook dit kan komen door te veel stress. Door alle spanning is dit het laatste waar je aan met denken. Toch kan seks juist heel ontspannend werken.

7. Je kan nergens meer van genieten

Dit is misschien wel het vervelendste van te veel stress. Door de constante druk die achter je staat kan je van geen enkel moment genieten. Bij alles wat je doet voel je de druk dat je iets anders ‘moet’ doen. Ontspannen is dus erg moeilijk op dat soort momenten.

Wat kan je doen als je te veel stress ervaart?

Heb jij te veel stress? Goed nieuws, want dit gaat (bijna) altijd ook weer voorbij. Het is belangrijk dat je voldoende ontspant. Van een heel weekend weg tot even een boek lezen tijdens een selfcare moment, als jij er maar blij van wordt en ervan uitrust.

Lees ook

Deze 7 tekenen wijzen erop dat je te veel stress hebt

Dit is stress acne en op deze manier kom je er vanaf

Deze 7 tekenen wijzen erop dat je te veel stress hebt

6 natuurlijke middelen tegen angst en stress

Deze 7 tekenen wijzen erop dat je te veel stress hebt

Deze muziek helpt tijdens het slapen en bij stress momenten!