We herkennen het allemaal: soms willen we net iets te veel en vergeten we voor onszelf te zorgen. We willen graag die belangrijke taak nog af krijgen voor de lunch, vlak na het werk door naar de verjaardag van een vriend en ondertussen misschien ook nog eens zorgen voor één of meerdere kinderen. Tegenwoordig hebben we het allemaal maar druk, druk en nog eens: druk. We vergeten vaak om voor onszelf te zorgen, en daarom is selfcare zo belangrijk.


Soms is het nét iets teveel

Je hebt een drukke dag voor de boeg en probeert alle nodige en belangrijke taken die je wil uitvoeren in één dag te proppen. Helaas duurt deze dag maar 24 uur en kan een mens maar een bepaald aantal indrukken aan op een dag. Het komt dan vast ook bij jou voor dat je na zo’n drukke dag op de bank ploft en niks, maar dan ook echt niks anders doet dan je favoriete Netflix serie bingewatchen met een snack. Niet goed voor je lichaam en je wordt er ook niet dolgelukkig van.

Wat betekent selfcare?

Wanneer je merkt dat het bovenstaande gebeurt, is het hoogste tijd om aan de bel te trekken. En daar komt selfcare bij kijken. Maar wat is selfcare precies en waarom is het dan zo belangrijk? Het woord zelf zegt het eigenlijk al: selfcare = zelfzorg. Zorgen voor jezelf, dus. Maar tijdens die drukke dagen en belangrijke dingen die je moet doen schiet dit er soms wel eens bij in. Selfcare helpt jou om jouw welzijn op nummer één te zetten: niet goed voor jezelf zorgen is verleden tijd. Leer nee te zeggen dingen die later ook nog kunnen en ja tegen lief zijn voor jezelf.

Waar veel mensen helaas nog de mist in gaan, is denken dat selfcare hetzelfde is als een lekkere ongezonde avondmaal, of een paar wijntjes doordeweeks. Dit is niet hetzelfde als selfcare. In het begin voelt het heerlijk om jezelf te verwennen met een pizza, maar later voel je je belabberd en heb je spijt. Selfcare heeft op korte én op lange termijn voordelen en draait om balans tussen gezond leven en jezelf rust gunnen in de vorm van ontspanning.

Hoe doe je aan selfcare?

Er zijn veel verschillende manieren om te doen aan selfcare. Neem bijvoorbeeld eens een lekker bad, of dans op je favoriete muziek. Het hoeven geen grote dingen te zijn, en het hoeft ook niet lang te duren. Trek er elke dag 15 minuten voor uit en doe alleen dingen waar je behoefte aan hebt. Dat kan zijn op sociaal vlak, maar ook op spiritueel, fysiek of emotioneel vlak. Neem bijvoorbeeld eens één of twee keer per week een yoga of meditatie lesje. Je zult al snel merken dat je een stuk meer ontspannen bent en minder stress ervaart. Naast oefeningen zijn er ook selfcare apps die je kunt downloaden die je helpen om goed voor jezelf te zorgen.

Zie ook

Selfcare: waarom voor jezelf zorgen zo belangrijk is

Science says: hete saus is goed voor de gezondheid

Selfcare: waarom voor jezelf zorgen zo belangrijk is

Sporten om je hersenen in conditie te houden

Selfcare: waarom voor jezelf zorgen zo belangrijk is

CBD olie: helpt het bij slapen?