Iets waar veel mensen last van hebben is ijzertekort. Een tekort aan ijzer kan ervoor zorgen dat je een te lage hoeveelheid rode bloedcellen hebt en kan zorgen voor vervelende symptomen. Wij hebben de tekenen dat je ijzertekort hebt voor je op een rijtje gezet. 


Hoe ontstaat een ijzertekort?

Zoals we net al zeiden kan een ijzertekort zorgen voor een te lage hoeveelheid bloedcellen, en die bloedcellen zijn erg belangrijk. Maar hoe komt het dan dat je ijzertekort hebt en waarom heeft het effect op je bloedcellen? Dat is een lang verhaal, maar wij zullen het kort voor je uitleggen.

Om hemoglobine – een eiwit in de rode bloedcellen dat ervoor zorgt dat ze zuurstof door het lichaam vervoerd kan worden – aan te maken, is er het mineraal ijzer nodig. Wanneer er niet genoeg hemoglobine aanwezig is, krijgen je spieren en weefsels minder zuurstof. Hierdoor kunnen ze niet goed functioneren. Dit wordt ook wel bloedarmoede, oftwel anemie genoemd. Wat zijn de symptomen van zo’n ijzertekort?

Tekenen dat je ijzertekort hebt

Hoofdpijn en duizelig

Net werd genoemd dat er door een ijzertekort minder zuurstof in de spieren en weefsels komen. Je had het misschien niet verwacht, maar de hersenen horen hier ook degelijk bij. Doordat er te weinig hemoglobine wordt aangemaakt krijgen je hersenen minder zuurstof binnen, waardoor de bloedvaten in de hersenen kunnen aan opzwellen. Dit kan wat druk op het hoofd veroorzaken, wat zorgt voor hoofdpijn.

Broze vingernagels

Dit symptoom komt minder vaak voor bij het hebben van ijzertekort, maar is zeker niet te negeren. Wanneer je last hebt van een ijzertekort kan het zijn dat je vingernagels lepelvormig en broos worden. Deze ‘aandoening’ wordt ook wel koilonychia of de lepeltjesnagels genoemd. Je nagels scheuren snel af en zijn niet erg sterk. Wanneer je echt last hebt van lepeltjesnagels, ontstaan er in de loop van de tijd deuken in het midden van de nagel, waardoor het eruit ziet als een lepeltje. Gelukkig is dit een symptoom van ijzertekort wat weinig voorkomt en waar weinig mensen last van hebben. Wanneer je wel het gevoel krijgt dat je hier last van hebt, is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Gezwollen mond en tong

Wanneer je tong opgezwollen, ontstoken of bleek is is het geen verkeerd idee om eens te denken aan een ijzertekort. Een laag hemoglobinegehalte kan namelijk voor een bleke, opgezwollen tong zorgen en een laag myoglobinegehalte kan er voor zorgen dat het gevoelig of zelfs pijnlijk wordt. Myoglobine is een eiwit dat de spieren ondersteunt, en daar hoort de tong natuurlijk ook bij. Daarnaast kan ijzertekort ook zorgen voor een droge, gevoelige mond.

Droge huid en haar

Zoals we net al zeiden kan het hebben van een ijzertekort ervoor zorgen dat je een droge, gevoelige mond krijgt. Dit komt doordat een ijzertekort ook zorgt voor een droge huid. Dit komt omdat weefsels en spieren minder zuurstof krijgen, waardoor je huid (en ook je haar) uit kan drogen en kan beschadigen. In ernstige gevallen van ijzertekort kan dit leiden tot haaruitval.

Hartkloppingen

Bij een gebrek aan ijzer moet je hart wat harder werken om al het zuurstof te vervoeren. Dit kan ervoor zorgen dat je te maken krijgt met onregelmatige hartslagen, of dat juist je hart sneller klopt dan normaal. Bij ernstige gevallen kan dit leiden tot hartruis, hartfalen of een vergroot hart. Maar dit gebeurt zelden, alleen als je al een lange tijd lijdt aan een ijzertekort.

Kortademig

Wanneer je aan het hardlopen bent en kortademig bent, hoeft dat niet gelijk te liggen aan jouw conditie. Wanneer je last hebt van ijzertekort kan je namelijk ook last krijgen van kortademigheid tijdens het inspannen. Te weinig hemoglobine zorgt voor een tekort aan zuurstof in het hele lichaam, dus je zuurstofniveau zal ook een stuk lager zijn. Spieren krijgen te weinig zuurstof, waardoor ze minder goed kunnen functioneren. Wandelen zal daardoor ook ineens een stuk moeilijker zijn en zwaarder. Je zult sneller ademen, omdat je lichaam alle zuurstof die mogelijk is binnen te krijgen.

Vermoeidheid

Naast kortademigheid bij inspanning kan vermoeidheid ook een teken zijn van het hebben van een ijzertekort. Wanneer je te weinig hemoglobine in je lichaam hebt zitten, probeert je lichaam alle mogelijke zuurstof te verkrijgen. Dit zuigt veel energie op en kan je erg vermoeid maken. Daarnaast moet je hart ook nog eens harder werken om al dat zuurstof rondgepompt te krijgen, en dat neemt ook meer energie weg.

Vermoeidheid is iets dat veel voorkomt bij mensen die een ijzertekort hebben, maar het is altijd lastig om dit vast te stellen. Vermoeidheid kan namelijk ook voorkomen bij het hebben van een harde baan, of het hebben van een andere aandoening. Mensen met een ijzergebrek ervaren naast vermoeidheid vaak ook nog prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Zie ook

Dit zijn de 7 tekenen dat je ijzertekort hebt

Deze 3 oefeningen helpen jou bij het afvallen

Dit zijn de 7 tekenen dat je ijzertekort hebt

Alles wat je moet weten over veganisme

Dit zijn de 7 tekenen dat je ijzertekort hebt

Dit jaar meer sporten? Zo maak je het leuker!