Trainingen plannen? We weten allemaal hoe het gaat. 24/7 zijn we druk bezig met van alles en nog wat. Gezin, werk, school, netwerk borrel etc.  We hebben bijna geen tijd om even rustig adem te halen dus waar haal je dan de tijd vandaan om ook nog eens regelmatig te sporten in al deze hectiek? In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je dit tóch voor elkaar kunt krijgen

Tip 1: De ideale “ik heb weinig tijd” workout.

HIIT staat voor ‘High Intensity Interval Training’ een training die vaak maar 20 minuten duurt en waarbij je in een korte tijd met een hele hoge intensiteit je vetverbranding stimuleert, je spiermassa extra ontwikkeld en je conditie verbeterd. “Een of twee keer per week 10 tot 20 minuten High Intensity Interval Training (HIIT) blijkt beter te zijn dan 4 keer per week 45 minuten hardlopen, fietsen of op de crosstrainer staan.” Door de korte duur is dit dus de ideale workout om in je drukke week te plannen.

Tip 2: trainingen plannen

Een vaste dag en een vaste tijd, ja met dit kopje bedoelen we letterlijk je ’trainingen plannen’ in je agenda. Wanneer je geen vaste dagen of tijden inplant, blijf je het sporten vaak voor jezelf uitschuiven en uiteindelijk ben je zo een week verder en ben je alsnog niet in de sportschool geweest. Wanneer je wél vaste dagen inplant, heb je een houvast en ben je ook minder snel geneigd om andere afspraken op hetzelfde tijdstip te plannen. Je beste vriend vindt het vast niet erg om een uurtje later af te spreken.

Tip 3: Verander je mindset.

We zien sporten vaak als een last, maar beseffen niet dat sporten eigenlijk een basisbehoefte is van het lichaam. Juist door alle drukte en hectiek hebben we het extra nodig. Door het sporten wordt je lichaam fitter, hierdoor krijg je meer energie, komt het gelukshormoon vrij en kun je stress beter weren en verwerken. Daarnaast maakt het je hoofd leeg waardoor je weer een frisse en nieuwe kijk op alles krijgt. Hierdoor zal je effectiever en creatiever te werk kunnen gaan. Als je het op deze manier bekijkt is die 30minuten vrij maken ineens een veel kleinere moeite voor zoveel voordelen die het met zich meebrengt niet?

Tip 4: Hoe ziet je planning er op dit moment uit?

Misschien moet je eens realistisch naar je planning kijken. Heb je echt nergens een gaatje vrij om tijd te maken voor wat beweging? We roepen al gauw dat we geen tijd hebben, ondanks dat we ‘s avonds vaak een paar uur op de bank ploffen met een wijntje en netflix.

Maak een lijst met dingen die je precies allemaal doet op een dag. Hierdoor kun je inzicht krijgen in waar je eventueel wat tijd vrij zou kunnen maken voor een workout. In plaats van 3 afleveringen Suits kun je er ook 1 minder kijken en die tijd gebruiken voor je dagelijkse avond work-out. Zo kun je toch je trainingen plannen én genieten van je Netflix uurtjes!

Tip 5: Wandelen

Heb je écht geen tijd, maar wil je wel graag bewegen? Dan kun je altijd nog tijdens je lunchpauze een kleine wandeling maken. Even het kantoor ontvluchten en de buitenlucht induiken, 30 minuten bewegen voordat je weer achter je bureaustoel schuift. Of voor de fanatiekelingen, doe deze mini werkplek work-out.


Lees ook:

Goede voornemens: ‘Leggen we de lat te hoog voor onszelf?’ Column

High Intensity Interval? Start vandaag nog met deze training!

Raak je buikvet kwijt met behulp van deze 6 voedingsmiddelen