Dat het nooit stil is in een kantoortuin, weten mensen die daar werken of hebben gewerkt maar al te goed. Ook wij bij Freshhh werken in een ruim kantoor, waar ook altijd geroezemoes en geluid te vinden is. Is het niet de bellende collega, dan is het wel een bruisend gesprek over weekendplannen. Kan vaak erg gezellig zijn, maar het heeft ook zeker zijn nadelen. Wij hebben de voor- en nadelen van het werken in een kantoortuin voor je verzameld. 


Gezellig

Vaak wordt er gedacht dat in een kantoortuin werken hartstikke gezellig is. Je spreekt veel mensen, maakt af en toe zo hier en daar een praatje en er is veel ruimte, in tegenstelling tot een krap kantoortje waar de muren soms op je af kunnen komen. En het is ook zo: het kán zeker gezellig zijn in zo’n kantoortuin. Door de grote ruimte raak je sneller met collega’s aan de praat, dat blijkt uit een onderzoek. Goed, dus af en toe een praatje kan geen kwaad. Maar…

Gezondheid

…Je gezondheid vind het helaas niet altijd zo gezellig in zo’n kantoortuin. Zo zegt Japke-d Bouma, redacteur van de NRC, dat een kantoortuin alles behalve goed is voor jouw brein. Door alle indrukken die je krijgt in zo’n kantoortuin raakt je brein sneller overprikkeld en dit heeft effect op jouw prestaties. Ook raak je sneller gestresst, wordt je (letterlijk) ziek van het lawaai op het kantoor en ervaar je gebrek aan privacy, omdat je vaak niet het gevoel hebt dat je lekker je eigen ding kunt doen. Van werken in een kantoortuin daalt je productiviteit met 86 (!) minuten per dag en nemen de ziekmeldingen toe met 62%.

Volgens een onderzoek blijken de achtergrondgeluiden het meest storend te zijn. Want zoals we net al zeiden: stilte is non-existent in een kantoortuin. Er is altijd wel iemand aan het bellen, kletsen of harde muziek aan het luisteren. Uit het onderzoek bleek dat mensen het meer storend vinden als de geluiden van bijvoorbeeld kletsende mensen van links of rechts komen, dan van achter je. In een kantoortuin is dit dus niet zo fijn, aangezien je vaak aan een tafel zit met meerdere mensen.

Waarom werken we dan in een kantoortuin?

Een vraag die bij iedereen opduikt wanneer ze al deze cijfers voorbij zien komen: waarom werken we dan in een kantoortuin – en waarom bestaan ze überhaupt als ze totaal niet werken?

Een kantoortuin is vele malen goedkoper dan een klein kantoortje voor al je werknemers. Vooral bedrijven met veel werknemers kiezen eerder voor een ruim kantoor dan een apart kantoor voor elke werknemer. Doordat veel mensen in een grote ruimte worden ‘gepropt’ heb je 2 vliegen in één klap. Iedereen heeft een werkruimte, klaar is Kees. Maar als je goed nadenkt, is zo’n kantoortuin juist duurder dan een normaal kantoor, omdat de ziekmeldingen toenemen en er minder productiviteit is dan op een klein kantoor.

Kantoortuin: Hot and happening

Zoals we net al zeiden, nemen vooral veel grote bedrijven met veel werknemers een kantoortuin. Denk bijvoorbeeld aan een grote redactie van een krant of een beroemd architectenbedrijf. Al deze mensen moeten als het ware ‘kwijt’ en dat kan het makkelijkste in een ruime kantoorruimte. Tegenwoordig is het daarom hartstikke normaal om als een (groot) bedrijf zo’n kantoorpand af te huren, omdat het goedkoop en effectief is. Maar voor de werknemers zelf is dat dus een ander verhaal. Hoewel je natuurlijk sneller een praatje maakt met je naaste collega’s, komen er dus ook veel concentratie– en andere gezondheidsproblemen bij kijken. Uit een onderzoek van 30.000 mensen die in een kantoortuin werken is zelfs gebleken dat ongeveer de helft concentratieproblemen ervaart. Niet zo fijn dus. Uiteindelijk blijken alleen de koptelefoon-verkopers baat te hebben bij het hele kantoortuin-concept.

Hoe kan ik mij beter focussen in een kantoortuin?

Met al die (achtergrond)geluiden om je heen kan het soms erg lastig zijn om je volledig te focussen. Het zal best vaak voorkomen dat je af en toe wel een momentje er eens goed voor gaat zitten en lekker te werk gaat, maar 100% geconcentreerd ben je eigenlijk nooit.

Je kunt je beter focussen in een kantoortuin door bijvoorbeeld een fijne (noise-cancelling)koptelefoon te kopen. Je collega’s zullen je misschien een paar keer moeten aantikken voordat je reageert, maar alles voor een goede concentratie toch?

Probeer daarnaast ook vaste momenten te vinden waar je je concentreert. Dit kan je bijvoorbeeld doen in uren: nu ga ik een uurtje hard aan het werk, en dan mag ik weer eventjes kletsen of iets anders doen. Dit moet je natuurlijk wel goed inplannen voor jezelf, zodat je je werk op tijd af krijgt. Het kan helpen om je collega’s hier over in te lichten. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik ga mij nu even een uurtje goed concentreren, daarna kan ik weer lekker kletsen’ of ‘Zullen we nu even stil werken?’. Misschien kunnen jullie met zijn allen vaste tijden instellen, zodat je ondertussen niet woord gestoord door geklets.

Meer over kantoor...

Dit zijn de voor- en nadelen van het werken in een kantoortuin

4x yoga en ademhalingsoefeningen voor op kantoor

Dit zijn de voor- en nadelen van het werken in een kantoortuin

Meer bewegen op kantoor: hoe doe je dat?

Dit zijn de voor- en nadelen van het werken in een kantoortuin

Dit simpele trucje boost je humeur op kantoor!

Dit zijn de voor- en nadelen van het werken in een kantoortuin

De lunch op kantoor van tien verschillende landen